Anul trecut, energia verde a primit subventii de un miliard de euro

Anul trecut, energia verde a primit subventii de un miliard de euro
Anul trecut, energia verde a primit subventii de un miliard de euro

Amanarea tranzactionarii certificatelor ne-a scutit de doar 100 milioane de euro

Consumatorii de energie din tara noastra (populatia si companiile) au platit, anul trecut, aproximativ 525 de milioane de euro pentru certificatele verzi emise producatorilor de energie eoliana, solara, hidro si biomasa. Conform estimarilor din piata de energie, ordonanta de guvern care amana tranzactionarea unei parti importante a certificatelor verzi i-a scutit pe consumatori de doar aproximativ 100 de milioane de euro.
Mai multi furnizori ne-au explicat: „Noi estimam ca amanarea tranzactionarii certificatelor a micsorat factura totala a consumatorilor cu aproximativ 100 de milioane de euro pentru ca ordonanta s-a aplicat de la jumatatea anului trecut si pentru ca cererea de energie s-a micsorat cu circa 6-7%. De asemenea, anul trecut, au mai intrat in piata circa 700 MW eolieni si inca vreo 700 MW in parcuri fotovoltaice. La inceputul anului 2013, estimarile noastre indicau o factura totala de circa 600-650 de milioane de euro pentru productia de energie regenerabila, in conditiile in care se mentinea vechiul sistem de sprijin si in conditiile in care nu aveam o diminuare a consumului”.

Producatorii de energie regenerabila au primit, anul trecut, circa 12,5 milioane de certificate verzi, conform statisticilor Transelectrica. Din acest numar total, au fost tranzactionate circa 10 milioane MWh la un pret mediu de 42 de euro pe unitate, potrivit datelor prezentate, ieri, intr-o conferinta, de Otilia Marin, director general in cadrul ANRE (reglementatorul pietei de energie). Astfel, costul cu energia verde a fost de circa 9 euro pe MWh in 2013. La inceputul acestui an, mai erau disponibile la tranzactionare circa 2,4 milioane de certificate verzi, care asteapta sa fie achizitionate de furnizorii care nu si-au indeplinit cota obligatorie pentru 2013.

*  Brambureala maxima cu notificarea diminuarii sprijinului pentru regenerabile

Anul trecut, Guvernul a diminuat sprijinul acordat producatorilor de energie curata, iar piata de energie a fost martora unui scandal monstru intre autoritati, consumatorii industriali si investitori. Fiecare dintre partile implicate au venit cu propria varianta de ajustare a schemei, dar nu s-a gasit o cale de mijloc si, se pare, nici solutia optima in care subventia pentru regenerabile sa fie suportabila pentru industrie si satisfacatoare pentru producatori.

La finalul anului trecut, si presedintele Traian Basescu a intrat in aceasta „ciorba”, dupa ce a intors in Parlament legea de aprobare a ordonantei care instituie amanarea tranzactionarii certificatelor. Presedintele nu a promulgat legea pentru ca autoritatile nu au notificat modificarea schemei de sprijin la Uniunea Europeana. Departamentul pentru Energie condus de Constantin Nita a anuntat ca presedintele nu a fost bine informat pentru ca s-a transmis la Comisie pre-notificarea. Nu a lipsit mult si liderii politici ai USL l-au acuzat pe seful statului ca nu-si doreste ieftinirea facturilor la energie.

Dar pre-notificarea nu este aceeasi mancare de peste cu notificarea, iar de la Cotroceni situatia se vede altfel. Iulian Chifu, consilierul presedintelui Basescu pe probleme energetice, ne-a declarat, ieri: „Presedintele nu a promulgat legea pentru ca Guvernul trebuie sa notifice mai intai modificarea schemei de sprijin. Altfel, tara noastra risca un infrigement. Notificarea este pasul urmator pre-notificarii. Practic, am oferit timp suplimentat Guvernului sa faca aceasta notificare. Legislatia europeana te obliga sa notifici la Comisie orice modificare a unui astfel de sprijin si sa-i obtii acceptul inainte sa o aplici”.

Domnia sa ne-a precizat ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa ajusteze ajutorul acordat regenerabilelor, astfel incat si consumatorii si producatorii sa fie multumiti.

Surse din Consiliul Concurentei ne-au spus ca Departamentul de Energie astepta, de fapt, legea de aprobare a ordonantei ca sa o notifice la Comisia Europeana. Aceasta lege contine prevederi suplimentare ordonantei, care aduce noi schimbari in structura schemei de sprijin, potrivit surselor noastre, care sustin ca Departamentul pentru Energie ar fi fost sfatuit sa trimita la Comisie legea si nu ordonanta.

*  Mai multi senatori vor sa reduca, din nou, ajutorul pentru energia verde

Mai multi senatori PSD propun ca Legea energiilor regenerabile sa fie modificata astfel incat valoarea maxima a certificatelor verzi sa fie redusa de la 55 de euro la 30 de euro pe unitate, a declarat, ieri, Ionel David, directorul executiv al Asociatiei pentru Energie Eoliana (RWEA). In prezent, legislatia prevede ca un certificat verde se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 27 si 55 de euro pe unitate.

Domnia sa si-a exprimat speranta ca parlamentarii sa aiba intelepciunea sa nu aprobe modificarile legislative aduse schemei de sprijin pana nu obtin acordul Uniunii Europene, asa cum ne obliga tratatul de aderare.

Potrivit calculelor RWEA, producatorii de energie curata incaseaza circa 78,2 euro/MWh, cu tot cu certificatele verzi aferente. Ionel David sustine, insa, ca producatorilor le ramane doar 43 de euro/MWh din sumele incasate din cauza costurilor cu dezechilibrele, cu scaderea cotei obligatorii preconizata pentru 2014 si cu taxa de 1,5% pe constructii speciale.

Domnia sa afirma ca aceasta situatie a dat peste cap planurile de afaceri negociate cu bancile finantatoare si ca nu sunt excluse unele falimente.
Potrivit unor surse din piata, vechea schema de sprijin permitea o recuperare a investitiei intr-un parc eolian intr-o perioada de 7-8 ani. Cu noile modificari legislative (in vigoare si preconizate), perioada de recuperare se dubleaza, conform surselor noastre, iar bancile sunt complet nemultumite de rentabilitatea plasamentelor.

Anul trecut, Guvernul a decis ca un anumit numar de certificate verzi vor fi acordate companiilor cu o intarziere de trei ani. La 1 ianuarie a intrat in vigoare o alta scadere a acestui sprijin, respectiv diminuarea numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie alternativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *