Apa cu fecale in panza freatica a Bucurestiului

apaPoluare masiva din cauza foselor din curtile amplasate in zone fara canalizare

Bucurestenii de pe cele peste 500 de strazi fara canalizare isi polueaza fantanile cu propriile fose si dejectii. Fosele septice sunt construite fara fund betonat, pentru a face economie la transport si vidanjare. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, probele microbiologice din panza freatica nu au mai fost analizate de peste opt ani.

In absenta canalizarii, singura modalitate de colectare a dejectiilor si a apelor reziduale menajere este construirea unei fose septice, care este de fapt o groapa de beton inchisa ermetic. Sistemul este practicat pe scara larga in Bucuresti, unde fosele septice au doar peretii betonati. „Avantajul” proprietarilor de fose septice cu pereti din beton, dar fara fund consta in faptul ca numarul de vidanjari se reduce, realizandu-se economii in bugetele familiilor. Constructia unor astfel de fose polueaza insa panza freatica, iar apa din fantani, pe care cei ce locuiesc la curte o cred naturala si de izvor, se contamineaza cu microrganisme periculoase pentru sanatate. Astfel, materiile fecale, resturile de la masina de spalat, bucatarii si bai se duc in pamant, fermenteaza timp indelungat si se infiltreaza in panza freatica, ajungand in fantana. In cele mai multe gospodarii, distanta de la WC-ul din curte la put este extrem de scurta, iar specialistii spun ca infiltrarea dejectiilor poate ajunge la distante nebanuit de mari. Focarul de infectie il reprezinta in cea mai mare masura materia vie, care, odata infiltrata in apa „potabila”, nu dispare nici prin fierbere.

Peste 500 de strazi fara canalizare
Potrivit datelor primite de la primariile de sector, numarul strazilor care nu au canalizare depaseste 500. Numai in sectorul 1 al Capitalei, 124 de strazi nu au canalizare, 20 dintre ele fiind in lucru pentru racordare la retea. In sectorul 4, sunt lipsite de acest „lux” 80 de strazi, iar in celelalte sectoare media este de 90 de strazi. Ministerul Mediului se declara neputincios in privinta poluarii fantanilor cu fosele septice. Reprezentantii institutiei sustin ca nu pot face altceva decat sa sesizeze Garda de Mediu, care, la randul ei, sanctioneaza cu amenzi pe cei care detin autorizatie de constructie si numar postal. Cei care au construit fara autorizatie scapa de orice sanctiuni referitoare la poluarea panzei freatice. „Raspunzatoare de aceste infiltrari de ape reziduale in panza freatica sunt primariile”, este de parere Adrian Neacsu, director executiv la Directia de Sanatate Publica. Insa primariile pot amenda eventual pe motiv ca nu au autorizatie de constructie. Surse din Ministerul Mediului ne-au precizat ca primariile nu isi aduc organele de control sa remedieze, iar in acest fel sunt poluati doi factori de mediu – apa si solul. Mentinerea acestei situatii pune in pericol sanatatea populatiei prin infiltratii de fecale. Cele mai grave boli digestive, dizenterii si hepatite, sunt cauzate de consumarea apei infestate.

Inghesuiala la unicul WC care deserveste un bloc din Barlad
Zeci de locatari ai unui bloc din Barlad stau la coada pentru a-si satisface nevoile firesti. Ei dispun de un singur WC amplasat de primarie in spatele cladirii. Blocul, situat pe strada Vasile Parvan din municipiu, are reteaua de canalizare distrusa cu totul, iar grupurile sanitare nu mai functioneaza de mult si nici nu pot fi repuse in functiune, motivul bine cunoscut fiind cel al lipsei de fonduri. Ca o solutie salvatoare si de moment, primaria locala a amplasat in imediata vecinatate a cladirii un WC ecologic, de care se folosesc in prezent nu mai putin de 90 de familii, toate de etnie rroma. Problemele au aparut in momentul in care locatarii, inghesuiti de nevoi, au inceput sa se certe si apoi chiar sa se bata intre ei, fiecare vrand sa fie primul la respectivul WC. Scandalurile au loc cu predilectie dimineata, cand problemele de ordin fiziologic sunt mai presante decat in alte ore ale zilei. Atunci locatarii, tropaind de nerabdare, nu mai inteleg sa pastreze in mod ordonat coada formata la usa WC-ului. Situatia, oarecum tragicomica, a intrat in atentia reprezentantilor etniei rrome la nivelul primariei din municipiu. „Este absolut normal sa se intample asemenea lucruri, in conditiile in care atatea zeci de locatari trebuie sa stea la coada ca sa-si poata face necesitatile intr-un singur WC disponibil. „O sa facem demersuri pentru a mai fi instalate acolo inca cel putin doua sau trei WC-uri ecologice, daca grupurile sanitare ale blocului chiar nu pot fi reparate”, a spus Alexandru Buruiana, consilier pe problemele rromilor din cadrul Primariei Barlad. In acelasi timp, reprezentantii primariei locale au spus ca principalii vinovati sunt locatarii rromi, care au distrus in mod sistematic WC-urile imobilului. Ei au promis, totodata, ca vor face tot posibilul pentru gasirea unor fonduri cu ajutorul carora sa poata fi remediate toate problemele igienico-sanitare existente in blocul de pe strada Vasile Parvan.
Monica Andreiu,Ciprian Predescu

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *