Apa, deseurile si responsabilitatea – provocari continue pentru managementul deseurilor in Romania

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Ministerul Mediului si Padurilor au organizat marti, 28nseptembrie 2010, conferinta nationala Apa, deseurile si responsabilitatea, in cadrul careiamau fost prezentate concluziile raportului Provocari generate de planurile de management al deseurilor. Studiu de caz: Arges.

Principalele directii de dezbatere au vizat stadiul implementarii planurilor judetene de management al deseurilor, rolul Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), aplicarea legislatiei privind deseurile, masuri punitive sau compensatorii pentru eficientizarea gestionarii deseurilor.

Organizatorii au prezentat concluziile analizei Provocari generate de planurile de management al deseurilor. Studiu de caz: Arges, potrivit careia realizarile in sensul imbunatatirii gestionarii deseurilor sunt vizibile, insa departe de obiectivele asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

In acelasi timp, raportul propune o serie de masuri complementare solutiei propuse la nivel judetean pentru managementul deseurilor: colectarea selectiva a deseurilor, un sistem unitar de colectare a taxelor prin intermediul autoritatilor locale, prin impunerea taxei de habitat, respectarea prevederilor privind aplicarea amenzilor, programe suplimentare de educatie ecologica in scoli etc.

Studiul de caz din raport analizeaza stadiul implementarii proiectului „Managementul integrat al deseurilor solide din judetul Arges”, derulat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Servsal, prin fonduri ISPA.

La conferinta au participat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, comisarul general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Gabriel Abos, presedintele Salvati Delta, Liviu Mihaiu, directorul general Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu si reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale cu responsabilitati in domeniul managementului deseurilor.

„Felicit aceasta initiativa, cei implicati au demonstrat ca, la nivel local, cu bani putini se poate face treaba. Avem nevoie de astfel de initiative. In acest moment, Romania se afla in fata mai multor provocari, dar in ceea ce priveste managementul deseurilor, avem fonduri disponibile in valoare de 2 miliarde de euro. Ministerul Mediului si Padurilor a semnat contracte cu sapte judete pentru Proiecte de management integrat al deseurilor, iar pana la sfarsitul perioadei 2013-2014 sistemul integrat al deseurilor va deveni functional in toate

Registrul Asociatiilor si Fundatiilor dosar nr. 256/PJ/2004, grefa Judecatoriei sector 1 C.I.F.16500452/2004 ª Banca Unicredit Tiriac – sucursala Traian – Cont: RO43 BACX 0000 0030 1891 9000

judetele tarii. Atrag atentia inca o data ca autoritatile locale trebuie sa fie responsabile si sa nu astepte ani pana cand semneaza contractele. Exisa mai multe gropi de gunoi care functioneaza ilegal desi primarii stiau din 2005 ca trebuie sa se conformeze. Stiu ca sunt bani putini, dar va pot demonstra prin cifre ca sunt localitati care si-au rezolvat problemele si prin alte programe, cum ar fi ISPA si PHARE”, a declarat ministrul Mediului su Padurilor, Laszlo Borbely.

„Sistemele de colectare selectiva a deseurilor fac progrese, dar continua sa aiba o serie de probleme. Mai grav este insa faptul ca in multe localitati nu exista sisteme de colectare a deseurilor deloc. Cantitatea de deseuri colectate selectiv si reciclate nu este una care sa ne declare pe noi multumiti. Faptul ca in ultimii ani colectarea selectiva a inregistrat o tendinta de crestere nu ne ofera certitudinea indeplinirii tintelor de colectare si reciclare asumate de Romania. Pe aceasta zona, agentii economici si-au cam facut treaba, de aceea trebuie sa ne concentram atentia catre populatie. In acest sens, autoritatile locale si chiar si Garda de Mediu trebuie sa-si asume aplicarea masurilor punitive si a sanctiunilor. Primariile trebuie sa-i amendeze pe cei care inteleg sa nu plateasca taxe de salubritate si sa arunce deseurile la intamplare. De asemenea, nu trebuie neglijat rolul crucial al educatiei. Acele miliarde despre care vorbea domnul ministru mai devreme ar trebui sa includa si fonduri pentru constientizare, astfel incat oamenii sa stie ce au de facut”, a declarat directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Costel Popa.

Conferinta Apa, deseurile si responsabilitatea. Provocari generate de planurile de management al deseurilor. Studiu de caz: Arges face parte din proiectul de responsabilizare Salveaza raul Arges!, derulat de Salvati Delta in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, Coca-Cola Hellenic, Eco-Rom Ambalaje, Asociatia Partener pentru Tine si Primaria Comunei Bascov. Scopul proiectului este responsabilizarea autoritatilor si comunitatilor locale in privinta managementului deseurilor de pe rau si din zonele riverane Argesului, prin identificarea parghiilor de actiune si asumarea unor solutii viabile in acest sens de catre toti factorii implicati.

Fotografii: Ovidiu Micsik, Inquam Photography

Pentru informatii suplimentare si fotografii de la eveniment: Cristina Bucureasa, PR Manager Salvati Delta, telefon 0729 882904, e-mail [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *