Apa grea

Uzina de apa grea de la Drobeta Turnu-Severin este unica unitate de acest tip din Europa si cel mai mare producator de profil din lume.

Uzina de apa grea se numeste oficial Sucursala ROMAG-PROD si s-a nascut prin Decretul nr. 400 din anul 1979, dar proiectul de executie a fost aprobat abia in 1990, printr-un ordin al ministrului Industriei Chimice si Petrochimice. Se intinde pe o suprafata de 70 de hectare si are 1.500 de angajati, ramasi in functie dupa ce au fost filtrati prin doua-trei etape de disponibilizari.
La inceputul Uzinei, numarul angajatilor era de 4.500.
Apa grea pe care o produce uzina de la Halanga este moderatorul si agentul termic primar de care are nevoie Centrala Nucleara de la Cernavoda pentru a functiona.
Pe langa Centrala de la Cernavoda, uzina exporta apa grea in Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii si Germania. Sucursala ROMAG mai produce si apa superusoara, azot lichefiat, aer instrumental, apa demineralizata, apa potabila, apa distilata si apa industriala. Uzina de langa Drobeta Turnu-Severin, unicat in Europa, este totodata cel mai mare producator de apa grea din lume.

Doamna Manuela Mitrea:

„Indiferenta guvernantilor pune in pericol ROMAG-TERMO din Drobeta Turnu-Severin!”
In acest domeniu, Romania este atractiva pentru investitori, deoarece isi extinde baza energetica nucleara si prin eforturile de a-si finaliza investitiile neproductive.
Astfel, necesitatea diversificarii surselor de energie, independenta fata de importul de resurse energetice primare si modernizarea economiei au condus la implementarea energeticii nucleare in Romania.
Din cauza indiferentei cu care trateaza Guvernul Tariceanu problemele romanilor, ROMAG-TERMO din Drobeta Turnu-Severin este in pericol de a nu-si mai desfasura activitatea!
Azi, mai mult ca oricand, asa cum am mai afirmat, existenta a mai bine de 5.000 de familii de severineni, dar si intreaga incalzire a orasului stau sub semnul incertitudinii.

In prezent, ROMAG-ul functioneaza pe baza OUG nr. 114 / 2004 din timpul guvernului P.S.D. In „Programul legislativ al Guvernului Romaniei pentru perioada 2005 – 2008 – Principalele reglementari”, acceptat de Parlament impreuna cu votul de incredere acordat Guvernului in sedinta comuna din data de 28 decembrie 2004, sunt prevazute trei proiecte legislative referitoare la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare si implicit, la ROMAG PROD: ” Proiect de Lege pentru reglementarea unor masuri privind continuarea productiei de apa grea la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare in scopul asigurarii necesarului pentru punerea in functiune a Unitatii nr. 3 Cernavoda „- termen de prezentare in guvern, mai 2005, ” Proiect de Lege privind prorogarea termenului de imprumut catre Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a cantitatii de 557000 de tone carbune energetic, prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2004 „- termen de prezentare in guvern, mai 2005, ” Proiect de Lege privind scoaterea de la rezerva de stat a cantitatii de 577000 tone de carbune energetic sub forma de imprumut pentru functionarea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare in iarna 2005-2006 „, termen de prezentare in guvern, noiembrie 2005.
Din pacate, acestea au ramas doar la stadiul de intentii, nici unul neajungand in Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *