Apa potabila devine o mare problema

fresh-water-jj-001.jpg

Nivelul marii este in crestere, ghetarii se retrag, iar Pamantul se afla sub amenintarea unui posibil potop pana la sfarsitul secolului. Ironia este ca planeta se confrunta acum cu penuria de apa, care s-ar putea transforma intr-o criza serioasa in viitorul apropiat.
Este adevarat ca majoritatea suprafetei planetei este acoperita de apa, insa 97% din apa disponibila la nivel planetar este apa marina, prea sarata pentru uzul uman. Din apa disponibila ramasa, 2 % se afla in ghetari si calotele glaciare, deci ramane numai 1% din totalul apelor de pe glob pentru a ne satisface nevoile.

In timp ce ONU stipuleaza un consum minim de 50 de litri de apa pe zi pentru baut, gatit, spalat si uz sanitar, miliarde de oameni din toata lumea nu au nici macar acces la surse de apa potabila sau sigura pentru un uz sanitar minim.

Daca apa disponibila ar fi folosita in mod rational si resursele de apa subterana conservate, resursele existente ar fi suficiente pentru a indeplini cel putin nevoile unei populatii care creste intr-un ritm moderat. Dar in conditiile unei cresteri pronuntate a populatiei si o intensificare a activitatilor pentru adaptarea la acest numar in continua crestere, atingerea acestui scop devine aproape imposibila, resursele actuale fiind incapabile de a satisface cererea unei populatii aflate intr-un proces de crestere accentuata.

Se estimeaza ca, in cazul unei cresteri a populatiei in acelasi ritm ca si cel actual, consumul de apa va creste pana in jurul valorii de 40 % pana in 2030. In acest caz 2-7 miliarde de oameni din intreaga lume vor suporta consecintele uzului irational de apa pana la mijlocul secolului.

Desi explozia demografica este una dintre principalele cauze ale acestei crize, irosirea apei si schimbarile climatice joaca de asemenea un rol important. Irosirea unor cantitati uriase de apa se pare ca are loc in timpul procesului de irigare, prin evaporare si scurgere.

Aproximativ 70% din resursele de apa disponibile sunt utilizate in agricultura. In timp ce utilizarea apei pentru a indeplini cerintele unei populatii in crestere este inevitabila, partea neplacuta este ca mai multa apa destinata irigarii se pierde datorita practicilor neglijente folosite in irigatii decat este preluata de catre plante.

De asemenea, tinand cont de incalzirea globala si de schimbarile climatice care au loc, disponibilitatea resurselor de apa ramase a devenit nesigura – cu intarzieri ale musonilor si ploilor in sezonul ploios, cat si cu abundenta in inundatii neasteptate.

In plus fata de de aceasta scadere in cantitate, deterioarea calitatii apei este un alt motiv pentru declinul in ceea ce priveste apa disponibila. Holera, diaree, dizenterie, E. Coli si infectii cu salmonella, care se transmit prin apa, s-a descoperit ca sunt responsabile pentru pierderea a peste 5 milioane de vieti omenesti in ficare an in tarile pe cale de dezvoltare.

Chiar si cele mai pure surse de apa au devenit improprii pentru consum datorita poluarii si contaminarii rezultate in urma activitatilor umane si apelor reziduale industriale.
Raul sfant, Gange, alimentat de ghetarii din Himalya, era considerat cea mai pura sursa de apa din India. Datorita faptului ca milioane de oameni se scalda si practica ritualuri religioase in rau, cat si datorita deseurilor industriale care sunt eliberate in apele raului, acesta a fost poluat, atingand un nivel la care Gangele se face responsabil, conform raporturilor, pentru 365,000 de decese de minori anual.

Previziunile indica faptul ca situatia actuala, criza resurselor de apa nu poate decat sa se agraveze pe parcursul acestui secol, in cazul in care nu vor fi luate masuri la nivel politic si individual pentru a economisi apa si a proteja sursele de apa. Desi apa e o resursa naturala pe care o credeam nesfarsita, am ajuns al un nivel la care nu ne mai permitem luxul de a o lua de-a gata, ci trebuie sa luam masuri.

Sursa : www.4ecotips.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *