Apa potabila otravita. In cinci localitati din Vrancea, statiile de alimentare executa dezinfectia manual

Apa potabila din cinci localitati vrancene este infectata cu bacterii peste limita normala. Magistrala care alimenteaza orasele Botosani si Dorohoi este declarata in stare de calamitate.
apa potabila otravita
Apa de la robinet si din fantani pe care o beau multi vranceni este plina de bacterii, nitriti, nitrati si nu este suficient dezinfectata. Concluzia apartine Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, care a intocmit raportul privind calitatea apei pentru anul 2008. Potrivit analizelor, in localitati precum Jitia, Milcovul, Movilita, Racoasa si Vintileasca, apa contine enterococi si Escherichia coli, o bacterie raspunzatoare de aparitia problemelor digestive. Raportul arata ca in toate orasele din judet, mai putin Focsani, apa nu este dezinfectata suficient. Directorul DSP, Cornelia Draguna, spune ca in multe statii de alimentare cu apa, dezinfectia se realizeaza manual cu clorura de var. Cea mai periculoasa pentru populatie se dovedeste a fi apa din fantani, unde bacteriile, nitratii, nitritii, dar si amoniacul sunt in cantitati peste limita normala. „Din cele 313 probe realizate, 157 au fost neconforme pentru toti parametrii realizati, iar 156 au fost neconforme la parametri: nitrati, substante organice, cloruri, amoniac si nitriti”, se arata in raportul DSP. Printre comunele aflate in aceasta situatie se afla Soveja, Valea Sarii si Slobozia Bradului. Potrivit DSP, aceste fantani ar fi trebuit inchise imediat, dupa efectuarea analizelor.

Conducta Leorda, declarata de autoritati in stare de calamitate

Conducta de alimentare cu apa a municipiilor Botosani si Dorohoi din zona Leorda a fost declarata de autoritati drept situatie de urgenta. Asta fiindca, din cauza alunecarilor de teren, apar mereu avarii, cetatenii ramanand fara apa la robinete. „Exista un act facut de Inspectoratul Judetean de Constructii care arata ca ceea ce spun cei de la SC Apa Grup este real. Apar deplasari ale reazemelor si ale conductei, care deja au ajuns la 10-15 cm, ceea ce e foarte grav fiindca se poate rupe oricand”, a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Cristian Achitei. Acesta a mai adaugat ca in vederea obtinerii fondurilor guvernamentale se incearca reactivarea unui studiu de fezabilitate care sa stabileasca valoarea reactualizata a devierii traseului pentru realizarea unei noi conducte fiindca actuala dateaza de pe vremea lui Ceausescu. „Exista un studiu de fezabilitate de prin 1999-2000 pe care vrem sa il reactualizam. Asteptam de la directorul societatii de apa actualizarea studiului, sa vedem care e valoarea. Sa se intocmeasca o nota de fundamentare pentru a obtine bani de la Guvern. Va trebui sa deviem conducta de pe versant intr-o zona stabila. O sa avem necazuri tot timpul, daca nu se intervine capital”, a mai adaugat Cristian Achitei.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *