Apa raurilor, pericol pentru populatie

Miliarde de oameni traiesc in zone in care calitatea apei lasa de dorit. Autoritatile din tarile dezvoltate investesc mii de miliarde de dolari in calitatea apei. Numai ca incearca sa atenueze efectele, nu sa inlature cauzele.

Cercetatorii americani au dat publicitatii, la finele saptamanii trecute, un studiu ale carui concluzii sunt ingrijoratoare. 80% din oamenii de pe glob traiesc in zone in care apa dulce nu poate fi catalogata ca sigura, releva cercetarea coordonata de profesorul Charles Vorosmarty de la Universitatea orasului New York, citata de Reuters.Aceasta situatie este provocata de proasta administrare a raurilor si a fluviilor, precum si de poluare. Foarte multe zone in care riscul este crescut se afla in Statele Unite ale Americii si in Europa. Probleme grave sunt semnalate si in India, in special in bazinul fluviului Gange si in estul Chinei.

Poluare si baraje prost amplasate

Cercetatorii atrag atentia ca, de multe ori, dezvoltarea zonelor duce la cresterea pericolului. De vina sunt barajele prost amplasate si marirea gradului de poluare generata de folosirea excesiva a ingrasamintelor chimice. Chiar daca tarile bogate incearca sa amelioreze aceasta situatie construind instalatii costisitoare pentru tratarea apei, biodiversitatea are de suferit.

Autorii studiului atrag atentia ca masurile de siguranta privind calitatea apei ar trebui regandite mai ales in zonele din tarile in curs de dezvoltare mai putin amenintate de acest pericol in momentul de fata. In caz contrar, situatia se va inrautati, avand in vedere ca pana in 2050 se estimeaza ca populatia lumii va ajunge la 9 miliarde, fata de 6,8 miliarde cat este in prezent.

Strategie bazata pe”peticire”

Oamenii de stiinta americani spun ca, in tarile puternic industrializate, autoritatile doar incearca sa atenueze problemele aparute in ceea ce priveste calitatea apei. Intrucat nu iau masuri concrete pentru eliminarea cauzelor, biodiversitatea are de suferit, habitatele speciilor acvatice fiind afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *