Apa rosie din inima muntelui

La Almasu Mare poluarea este lichida, singerie. Apele de mina se scurg prin comuna lasind in urma lor o dira rosiatica, nesanatoasa. Apele sint acide. Ataca mediul si bugetul localnicilor.

Oamenii din Almasu Mare se vad aievea proprietari de pensiuni agroturistice, chiar ecologice. Viseaza sa le vinda turistilor veniti de departe brinza lor sanatoasa, afinele culese din padure ori sa ciocneasca un paharut de palinca atunci cind, la plecare, le fac turistilor nota de plata. De la vis la realitate insa… e cale lunga… si poluata. In muntii de la Almasu Mare inainte erau mine. Se extrageau tot soiul de minereuri, pina si aur. Apoi, cam de pe la sfirsitul anilor „90, minele s-au inchis, iar in urma lor nu a ramas decit saracie si poluare. Trei hotariri de guvern stau la baza inchiderii minelor din zona si a situatiei lor ulterioare, afirma Ticula Cornel, inginer in cadrul Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” Deva.

APE BOLNAVE. Minele din zona asigurau traiul multor almaseni, ba chiar ii ajutau sa ajunga la o oarecare stare de… bine. „Pina sa se deschida minele, casele de aici erau amarite, acoperite cu paie. Dupa ce au inceput oamenii sa lucre la mina si-au facut case mari, frumoase, erau alte vreumuri!”, povesteste Iuliu Beca, secretarul Comunei Almasu Mare. Acum, almasenii au ramas fara principala sursa de venit, dar s-au pricopsit cu o amintire… poluanta. Apele de mina sint principala sursa de poluare din zona. Inainte de inchiderea minelor, apele ajutau oarecum la „munca” din galerii, ii ajutau pe localnicii angajati sa-si cistige piinea. Oameni acceptau atunci acest tip de poluare, nu-i deranja foarte tare ca prin comuna lor trece o apa acida, plina de suspensii de metale. Acum… lucrurile s-au schimbat, apele de mina nu le mai sint de folos, ba din contra. Nici ca o curiozitate turistica apele de mina nu sint bune. Piriul poluat, Almasul, pare extraterestru. Pare… ruginit, iar pe alocuri parca singereaza. Tot ce atinge se transforma, se ingalbeneste, se inroseste, se polueaza. Pe unde trec apele acide vegetatia creste mult mai greu, nici o vietate nu se apropie de apa poluata. Culoarea provine de la suspensiile metalifere aduse din maruntaiele pamintului. Iar gustul… e unul acru, greu (n.r. – testat de noi).

LACATUL PE GALERII. Mineritul s-a cam dus. Inginerii „Minvest” Deva, Ticula Cornel si Cimpean Costel, vorbesc despre 19 mine deja inchise si inca 32 pentru care trebuie incepute lucrarile de inchidere si apoi de ecologizare. Aici, la minele de la Zlatna, in care intra si cele de la Almasu Mare, s-au executat numai lucrari de inchidere a lucrarilor miniere de legatura cu suprafata. „Lucrarile de suprafata si cele de ecologizare a zonei, de acoperire a haldelor de steril si a iazurilor de decantare nu au fost inca scoase la licitatie”, afirma inginerul Ticula. Colegul de lucrari, inginerul Costel Cimpean spune ca lucrarile de ecologizare se scot la licitatie si se desemneaza un constructor cistigator. „Minvestul a avut doar lucrarile ce tin de inchiderea minelor. Ministerul Economiei plateste pentru inchidere si ecologizare prin Conversmin, unitatea lor specializata”, explica inginerul. Despre problema apelor de mina, cei doi oameni de la Minvest spun ca apa este acida, are nivelul PH-ului ridicat si diverse suspensii, metale, si totusi nu mai este ca in trecut. „Acum apa oricum nu mai e chiar acida, inainte era mai rau. Culoarea provine de la sedimentele depuse pe fundul ei, apa este limpede”. Despre efectul ei asupra comunitatii locale, inginerii spun: „apa are un debit constant, nu reprezinta un pericol. Cu apele de mina nu se pune problema ca sa fie daunatoare. De cind e mineritul in zona asa a fost apa acida aici. Nu-i problema, si animalele consuma apa fara probleme”. Secretarul Comunei, Iuliu Beca, spune insa ca animalele nu se apropie de apa de mina, „Ele din apa aia nu beau sub nici o forma. Au si animalele inteligenta lor! Nici macar nu se apropie de apa asta.”

INGINERII „Minvest” recunosc problema apei de mina, spun insa ca situatia nu este chiar… simplu de rezolvat. „Apa de mina este o problema la nivel mondial. Construirea unei statii de epurare presupune costuri foarte mari, dar cum debitul este foarte mic nu renteaza. La Almasu Mare poluare a fost de cind exista mineritul aici, de vreo 500 de ani”. Ei nu uita nici ca minele au fost „de aur” pentru bugetele localnicilor… „Cit timp a fost mineritul, comuna a fost infloritoare. Acum… este o comuna mai mult de pensionari… fara prea multe venituri”.

NOI VREM TURISM. Almasu Mare a ramas fara mine, fara bani… Bun, dar comuna nu putea sa se intinda in pat, sa traga sa moara! Oamenii privesc spre viitor, la ce ar putea aduce bani in comuna si s-au gindit la turism. „Noi avem produsele astea alimentare, un miel, un purcel… cu o mica pensiune, chiar si vecinii isi pot valorifica produsele la pensiune. Am inceput sa facem cite ceva, este deja o pensiune in comuna”, spune secretarul. Spusele lui reprezinta in fapt dorintele comunitatii din Almasu Mare. In mijlocul naturii, cu un peisaj din care doar zinele lipsesc, agroturismul ar parea ceva normal. Inceputul este insa tare anevoios, asfaltul a ajuns la Almasu Mare de nici o luna. Despre apele de mina… nici de bine nici de rau. „Pentru comunitatea locala, ar fi mult mai bine sa fie o apa limpede, curata. Pericolul nu este chiar asa de mare, ca de 50 de ani tot or curs apele astea poluate prin satele Almasu Mare si Nadastia. Apa ajunge in Gioagiu si apoi in Mures. Daca apa ar fi cum trebuie am putea sa dam la animale, am dori sa populam vaile astea cu peste”. Era bine cind mergeau minele? Exploatarea miniera ne-a facut citeva fintini prin comuna, de unde beau animalele apa. „Din minerit se cistiga foarte bine. Oamenii cistigau bani! Ce mai!? Fiecare familie avea macar un angajat in mina”. Acum nu a mai ramas nimic. In coloniile miniere, in apartamentele unde inainte locuiau minerii veniti de prin toate colturile tarii, acum locuiesc marginalizatii comunei. Oameni ajunsi acolo fara mijloace de existenta sau fosti mineri ajunsi la batrinete ori care nu si-au mai gasit locuri de munca. Beca spune ca in colonii mai fiecare familie are un fost miner, acum pensionar. Din pensiile acestora si din munca cu ziua oamenii isi cumpara piinea. O piine amara, saraca.

Reprezentantul primariei vorbeste si de planuri de viitor, de vremuri mai bune, de vremuri mai bune decit au fost vreodata la Almasu Mare. „Comuna are o strategie de viitor, sint sapte sate in comuna. Ne-am gindit la canalizare, ne-am gindit si la apele alea de mina. Trebuie sa accesam niste programe europene, trebuie sa ne miscam si in sensul asta. Cred ca la noi ar merge si ecoturismul, avem aer curat, avem produse, doar apa aia e poluata la noi. Ar trebui o statie de epurare in apropierea minei, dar… trebuie investitii serioase. Trebuie cumva sa conlucram, legea zice ca -poluatorul plateste-, dar trebuie sa vedem toti cum rezolvam problema”.

Pina la turisti veniti in cirduri, pensiuni agroturistice, chiar eco, vor mai curge ceva ape din mina, de sus de pe munte de la Mina Hanes. Reprezentantul unui trecut luminos blocheaza pe de-o parte un posibil viitor si mai luminos. Se asteapta solutii, se asteapta ecologizare si bani din fonduri europene, de pe la Guvern, de unde s-o putea, numai bine sa fie. In Tara Aurului doar visele mai stralucesc.
Valea Almasului

„Acum sunt oamenii de la -Minvest- care se ocupa de inchiderea minelor. Noi trebuie sa conlucram cu ei, sa vedem cit de serios se ocupa de ce au de facut. Pe linga ape, ei se mai ocupa si de acoperirea haldelor de steril. Sapte sate formeaza comuna Almasu Mare. Dintre sate, Almasu Mare si Nadastia sint afectate de poluare”
Iuliu Beca, Secretar Comuna Almasu Mare

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *