Apel pentru salvarea padurilor Romaniei trimis candidatilor la Presedintia Romaniei

  paduri-romania.jpgPana in anul 1990, padurile Romaniei, prin structura, biodiversitatea speciilor, functionalitate, productivitatea superioara si calitatea lemnului, erau considerate dintre cele mai valoroase paduri din Europa.

Dupa anul 1990 a avut loc o continua degradare si distrugere a padurilor, insotita de abuzuri si acte de coruptie. Distrugerea padurilor a provocat calamitati catastrofale, cu sute de victime omenesti, pierderi de gospodarii, animale, drumuri, poduri s.a.

Romania este singura tara din Europa in care suprafata padurilor se reduce in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane.

Situatia dezastruoasa in care se afla padurile tarii se datoreaza legilor si structurilor de administrare adoptate, limitarea pana la eliminare a atributiilor statului in garantarea proprietatii si gospodaririi padurilor, politizarea excesiva a personalului silvic, care a devenit simplu executant al dispozitiilor politice, lipsuri in formarea constiintei proprietarilor de paduri si a populatiei.

Legislatia si structurile de administrare a padurilor au fost initiate din interese politice si de grup si au fost aprobate prin proceduri de urgenta. Numeroase legi, hotarari, ordonante, promovate in interesul acestor grupuri, desi au fost contestate deoarece incalcau prevederile Constitutiei si normelor legislative interne si europene, au fost aprobate de Parlament si promulgate.

„Proiectul de Dezvoltare Forestiera”, care a costat 25 milioane de dolari SUA – imprumut de la Banca Mondiala si Programul S.A.P.A.R.D. – componenta „Silvicultura”, finantat cu 215 milioane dolari SUA, cuprindeau si prevederi pentru imbunatatirea legilor, structurilor de administrare a padurilor si educatia proprietarilor de paduri. Dar fiind gestionate de Autoritatea pentru Silvicultura in favoarea grupurilor de interese, s-au cheltuit sume importante pentru initierea si promovarea unor legi, hotarari, ordonante, precum si structuri de administrare prin care distrugerea padurilor s-a accentuat, iar abuzurile si fenomenele de coruptie s-au agravat.

In prezent, toate tarile fac pregatiri pentru summitul Organizatiei Natiunilor Unite de la Copenhaga din luna decembrie a.c., in care se vor stabili directiile in care vor fi dirijate investitiile si fondurile pentru reducerea gazelor nocive si a poluarii.

Pentru pregatirea acestui summit, in Argentina, la Buenos Aires, a avut loc al XXX-lea Congres Silvic Mondial. Dar la acest Congres reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor, pentru padurile proprietate de stat, Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania pentru padurile proprietate privata, Federatia pentru Apararea Padurilor, Fundatia de Dezvoltare Ecologica si Dezvoltare Durabila nu au participat. In schimb, s-au stabilit si finantat delegatii ce reprezinta grupurile de interese, in primul rand formate din cei care exploateaza padurile.

Desi circa 30 % din suprafata tarii este acoperita cu paduri si vegetatie forestiera, care indeplinesc functii vitale pentru poporul roman si economia Romaniei, in ultimii 20 de ani, guvernele, parlamentele, presedintii care s-au succedat si partidele politice nu au initiat o dezbatere a cauzelor care au adus padurile Romaniei in actuala stare si sa stabileasca masuri pentru oprirea dezastrului.

Facem apel la dvs. ca, in calitate de candidat la inalta functie de Presedinte al Romaniei, sa inscrieti ca obiectiv politic salvarea padurilor tarii si ca prioritate obtinerea si utilizarea fondurilor europene si bugetare pentru paduri si pastrarea bazei logistice pentru gospodarirea acestora.

In acest scop, Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania – persoana juridica de utilitate publica ce reprezinta interesele proprietarilor de paduri in relatiile cu Guvernul Romaniei, Federatia pentru Apararea Padurilor, Asociatia Constructorilor Forestieri, impreuna cu Asociatia Proprietarilor de Paduri Vulturul-Darja si Asociatia Silvo-Domeniala U.D.R., doresc sa va prezinte personal:

Memoriul „Politici, strategii si programe pentru padurile Romaniei si integrarea lor in Uniunea Europeana”, „PROGRAM VERDE PENTRU ROMANIA” si lucrarea „Padurile Romaniei -Trecut, Prezent si Viitor – Politici si Strategii”.

Va rugam sa comunicati dlui dr. ing. Aurel Ungur, telefon 0743127887, telefax 0213468347, E-mail: [email protected], care ne reprezinta, persoana de contact prin intermediul careia sa putem stabili o intanire cu dvs., pentru a se prezenta aceste materiale si a le sustine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *