Apele otravite in zona zacamintelor de lignit din Drobeta Turnu Severin

Apele otravite in zona zacamintelor de lignit din Drobeta Turnu Severin

Uremia de Erghevita… Nefropatia Endemica Balcanica (NEB)… carbune si moarte…

Drobeta Turnu Severin, Erghevita, Izvorul Anestilor, Hinova, Bistrita, Strehaia. Vanju Mare… focare ale bolii necrutatoare care poate apare oricand, la oricine, determinand insuficienta renala si moartea in sapte zile de la aparitia bolii. 110 localitati afectate.

Cercetatorul Vladimir Danilovici afirma ca „Lignitul este un carbune inferior, cu un grad de carbonificare foarte redus si o distributie limitata geografic la tarile din Peninsula Balcanica. Lignitul din Balcani are o vechime de cinci milioane de ani, ceea ce, in termeni geologici, inseamna foarte putin. O proprietate importanta a acestor carbuni este ca au in compozitie un numar extrem de mare de compusi organici cu continut toxic. In 1991, o echipa de cercetatori americani a lansat ideea ca acesti compusi organici ar putea fi cauza declansarii bolii. Ei se infiltreaza in apa freatica si ajung in sursele de apa potabila ale satenilor (fantani si izvoare). Intr-un interval de 20-30 de ani, pot induce nefropatia si tumorile de tract urinar“.

„Numarul imbolnavirilor este alarmant de mare si abia mai facem fata solicitarilor. Noi am identificat ca principala cauza pentru imbolnavirea oamenilor apa infestata care trece prin zacamintele de lignit crud.“, a declarat medicul Mihaela Margineanu.

O boala „blanda”, care iti permite sa traiesti in liniste primii ani ai vietii, atacand brutal in a doua parte, dupa 40 de ani, si in special femeile Peste 20.000 persoane sunt in stadiu preclinic numai in zona Mehedintiului. Dar afectate sunt si zonele invecinate din Bulgaria si Serbia. Acestia insa, spre deosebire de zona romaneasca, au luat masuri pentru prevenirea si combaterea NEB. Au mutat satele.

Erghevita este localitatea cea mai afectata, aici fiind si locul in care s-a semnalat boala pentru prima data, in 1957.

Nitrati si pesticide. Amine carbonice cu efect nefrotoxic. O moarte lenta, dar cu final violent. Si. mai grav, genetica.

Exista teama ca acesti compusi organici toxici sa nu afecteze si culturile si animalele din zona, care se pot transforma in vectori de transmitere a bolii in toate zonele de desfacere a produselor agroalimentare.

Clima blanda si locuri deosebit de frumoase, cu ape otravite.

Uremie de Erghevita.

Ruleta ruseasca a mehedintenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *