Apele Romane implementeaza proiectul WATMAN in valoare de 63 milioane de euro

Apele Romane implementeaza proiectul WATMAN in valoare de 63 milioane de euro
Apele Romane implementeaza proiectul WATMAN in valoare de 63 milioane de euro

Vineri, 6 februarie, la Administratiei Bazinale de Apa Olt, a avut loc o conferinta de lansare a proiectului „Watman – Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, proiect prin care se pun bazele aplicarii strategiei nationale pentru managementul resurselor de apa, inclusiv a situatiilor generate de fenomene hidrologice extreme (seceta si ape mari, poluari sau accidente la sistemul de gospodarire a apelor) in caz de dezastre, elaborata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

La acest eveniment au fost prezenti Toma Boncan, director tehnic ABA Olt; Emilian Nistor, director tehnic Exploatare ABA Olt, si totodata managerul proiectului; Ana-Maria Agiu, specialist relatii publice de la Administratia Nationala „Apele Romane”; Ion Baloi, director tehnic, presedinte comisie receptie ABA Olt; Marinela Neacsa, ec. compartiment UIT (ABA Olt); Dumitru Bobocu, inginer responsabil tehnic senzori baraje (ABA Olt); Maria Draghicescu, inginer responsabil tehnic statii autorizate (ABA Olt); Adrian Ilinca, inginer serv. CTI (ABA Olt, Mihaela Coca, responsabil comunicare ABA Olt.

Proiectul are o valoare de 63 milioane euro, din care 80 % sunt fonduri europene si 20 % din bugetul de stat, iar durata de implementare a proiectului este de 12 luni.
Obiectivul principal al proiectului „Watman” este reducerea riscului la inundatii in zonele cele mai vulnerabile, iar indicatorii urmariti sunt: populatia care beneficiaza de proiect privind protectia impotriva inundatiilor este de 1,5 milioane locuitori; reducerea riscului de incidenta la inundatii – in zona proiectului va fi de 7%

Programul presupune doua componente majore de interventie.
Prima componenta consta in marirea gradului de siguranta a constructiilor hidrotehnice prin modernizarea sistemului de monitorizare a starii barajelor prin montarea de senzori automati; consolidarea sistemului de monitorizare a retelelor hidrografice (precipitatii solide, lichide, debite etc.) prin realizarea statiilor automatizate pentru debitele pe afluentilor si derivatii; software si hardware pentru controlul si coordonarea exploatarii constructiilor hidrotehnice; echipamente si piese de schimb.

A doua componenta consta in cresterea capacitatii de interventie in caz de calamitati naturale prin: realizarea centrelor de coordonare si a centrelor de interventie rapida; modernizarea sistemului de monitorizare a calitatii apei prin montarea de statii automate de calitate (6). De altfel, in cadrul Bazinului Hidrografic Olt, vor fi amplasate 46 de statii automatizate impartite pe categorii de folosinte.

Astfel, in judetul Valcea vor fi amplasate 12 statii automatizate, din care: 7 statii automatizate cu senzori pentru masurarea precipitatiilor lichide si solide situate in Malaia, Voineasa, Obarsia Lotrului, Perisani, Vaideeni; una la Salatruc (Arges); 3 statii pentru masurarea calitatii apei la Babeni, Malaia, Bistrita-Babeni; o statie pentru masurarea debitelor folosintelor in orasul Brezoi.

Beneficiile directe ale implementarii proiectului „Watman – Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor il reprezinta optimizarea sigurantei si eficientei lucrarilor hidrotehnice deja existente la nivel national, aflate in administrarea A.N. ”Apele Romane”, alaturi de informatizarea sistemului de colectare a datelor provenite de la statiile automate care vor fi montate la nivelul barajelor care fac parte din infrastuctura critica. De asemenea, se are in vedere si monitorizarea permanenta, de la distanta, a modului de comportare a constructiilor hidrotehnice, precum si integrarea tuturor informatiilor la nivelul Sistemului National de Gospodarire a Apelor si comunicarea cat mai rapida intre autoritatile centrale si locale responsabile.

Totodata, alte rezultate prognozate ale proiectului sunt cele referitoare la realizarea unor sisteme decizionale modernizate pentru actiunile operative din timpul si dupa producerea inundatiilor, impreuna cu optimizarea controlului in coordonarea exploatarii constructiilor hidrotehnice. Se are in vedere si existenta unor date hidrologice imbunatatite si integrate prin colectarea datelor in sectiunile de rau unde nu exista in acest moment statii hidrologice, impreuna cu o prognoza mai precisa a viiturilor si a poluarilor intr-o perioada scurta de timp, prin folosirea datelor colectate.

Prin toate masurile care se vor lua, proiectul „Watman – Sistem informational pentru Managementul Integrat al Apelor” reprezinta cel mai mare proiect de management de intarire a capacitatii institutionale si decizionale de acest fel derulat pana in prezent in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *