Apele subterane contaminate maresc facturile francezilor

Majoritatea francezilor (58%) gaseste ca apa de la robinet este prea scumpa. Acestea sunt concluziile unei anchete TNS Sofre/ Centrul de Informare asupra Apei. Pretul facturii creste din cauza investitiilor facute in vederea asanarii panzei freatice.

De aproximativ zece ani, pretul apei n-a incetat sa creasca. Din 1999 pana in 2006, metrul cub a trecut de la 2,83 la 3,12 euro in medie. Pentru o familie de patru persoane care consuma in jur de 120 m³ pe an inseamna cu 35 de euro mai mult. Ar parea putin, dar, fiind vorba despre media nationala, numeroase gospodarii au avut parte de o crestere mai mare.
Noi reglementari europene au impus norme foarte constrangatoare in materie de calitate a apei. Numeroase comune care nu erau dotate cu statii de epurare au trebuit sa faca investitii importante care s-au regasit in facturile platite de cetateni. . -Pretul apei va creste in continuare pentru a se putea finanta noi investitii in materie de asanare si lupta impotriva micropoluantilor prezenti in apele subterane-, explica Jean Margat, hidrogeolog, specialist in resurse de apa.
Realitatea este ca 60% din panza freatica este contaminata de pesticide. Pentru a raspunde exigentelor europene din ce in ce mai aspre, colectivitatile vor trebui sa investeasca in continuare. -Mai ales in comunele de 2000 pana la 5000 de locuitori se inregistreaza intarzierile cele mai insemnate-, adauga Monique Chotard, directoarea Centrului de Informare asupra Apei (CI Eau).
Parisul a facut deja investitii in acest sens, construind patru noi uzine de tratare a apelor subterane. Rolul acestor investitii este de a elimina urmele pesticidelor si ingrasamintelor chimice din apele colectate in panza freatica din Ile de France. Nota de plata este piperata: in jur de 135 de milioane de euro. Aceasta explica, in parte, cresterea brutala a pretului apei la Paris (cu 9,33% dupa 1 ianuarie 2007). Un alt motiv al acestei cresteri – scaderea sensibila a consumului de apa potabila in capitala. Mai putina apa consumata inseamna mai putini metri cubi facturati pentru Eau de Paris, societate insarcinata cu producerea si transportul apei. Programul de investitii pe de o parte si scaderea sumelor incasate pe de alta parte, justifica marirea tarifelor celor de la Eau de Paris. Si cazul lor nu va fi unul singular.
Investitiile necesare ameliorarii calitatii sunt, in parte, subventionate de sase -agentii ale apei- care-si impart teritoriul Frantei.
Datorita legii privind apa din decembrie 2006, redeventele platite acestor agentii ar trebui sa creasca. Or, consumatorii sunt cei care finanteaza in mare parte aceste organisme publice prin facturile pe care le platesc pentru apa.

Sursa: www.lefigaro.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *