APM Sibiu obtine 5,8 milioane de euro de la Uniunea Europeana

APM Sibiu ob?ine 5,8 milioane de euro de la Uniunea European?
APM Sibiu obtine 5,8 milioane de euro de la Uniunea Europeana
APM Sibiu obtine 5,8 milioane de euro de la Uniunea Europeana

Cabluri de comunicatii si energie electrica subterane, copaci plantati in statiile de autobuz, sisteme alternative de energie montate pe cladirea Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, dar si studii de mediu, harti, campanii de informare si cursuri in domeniul protectiei mediului vor fi posibile in Sibiu in urmatorii 3 ani. Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu a primit din partea Comitetului Mecanismului Financiar de la Bruxelles aprobarea Proiectului ”Calea Verde spre Dezvoltare Durabila”, valoarea acestuia fiind de 5, 8 milioane de euro.

Elaborat in parteneriat cu Asociatia Norvegiana a Autoritatilor Locale si Regionale – KS, Proiectul Programului RO07 Adaptare la Schimbari Climatice este finantat 100% prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (Norvegia, Islanda si Lichtenstein).

APM Sibiu este titularul si beneficiarul proiectului care se va derula in perioada 2013 – 2016. Proiectul va sprijini autoritatile publice din trei municipalitati: Sibiu, Tg. Mures, Brasov, in elaborarea strategiilor si planurilor de masuri privind adaptarea la schimbari climatice si va oferi solutii de adaptare la schimbari climatice pentru sectoarele energie, transport si constructii, prin implementarea unor proiecte pilot doar in Municipiul Sibiu.

Proiectul pilot din sectorul transporturi Sibiu are prevazut un buget de 840.600 Euro si va consta in montarea in subteran a 10.000 metri liniari de cabluri de electricitate si comunicatíe pe arterele principale ale orasului (de la intrarea in Sibiu dinspre Brasov, Calea Dumbravii si B-dul Corneliu Coposu), si plantarea copacilor in statiile de autobuz. Precizam ca la finalizarea lucrarilor de montare a cablurilor, drumurile afectate vor fi readuse la starea initiala.

Proiectul pilot din sectoarele energie si constructii are prevazut un buget de 1.431.250 Euro si va consta in adaptarea cladirii APM Sibiu la efectele schimbarilor climatice, prin promovarea materialelor de constructie adecvate, instalarea de sisteme de energie alternativa, eficientizand costurile de functionare si mentenanta, oferind un model de buna practica pentru cladirile guvernamentale.

Alte rezultate vizate: studii de trafic si meteorologice, harti tematice, campanii de informare si constientizare, cursuri de instruire pentru reprezentantii autoritatilor si institutiilor publice, Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, a ONG-urilor de mediu, agentilor economici si mass-media.

„Specificam ca proiectul „Calea verde spre dezvoltare durabila” este rezultatul muncii de echipa realizate integral de catre colectivul Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu. Consideram ca prin contributia noastra la atragerea fondurilor europene prin elaborarea, implementarea proiectelor de mediu, prin accesarea programelor de finantare, APM Sibiu poate fi un bun model si o incurajare ca fondurile sunt accesibile si pentru institutiile publice,”explica Bogdan TRIF, Director executiv APM Sibiu

APM a mai derulat si anul acesta proiecte POS Mediu – Managementul conservativ al siturilor de importanta comunitara – Insulele stepice de langa Slimnic, Movilele de la Paucea si Mlaca Tatarilor si proiectul finantat prin Programul Fundatiei Germane pentru Mediu – Implementarea si inregistrarea EMAS a Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu si a Muzeului National Brukenthal Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *