Aproape 15.000 de hectare de teren din Suceava, lucrate in sistem ecologic

Aproape 15.000 de hectare de teren din Suceava, lucrate in sistem ecologic
Aproape 15.000 de hectare de teren din Suceava, lucrate in sistem ecologic

Aproape 15.000 de hectare de teren agricol din Suceava au fost subventionate in ultimii doi ani pentru ca au fost cultivate in sistem ecologic, beneficiari fiind 1.504 agricultori din judet, care au incasat subventii consistente. Evolutia acestor suprafete in ultimii ani indica faptul ca in 2014 si 2015 s-a ajuns la o stabilizare in ceea ce priveste terenul lucrat in sistem ecologic, dupa ce anterior suprafetele au fost si mai mari, in 2012 fiind atins un varf, de peste 30.000 de hectare.
Inginerul Vasile Costan, directorul Directiei Agricole Suceava, a declarat ca operatorii din sistemul de agricultura ecologica trebuie sa isi inregistreze activitatea la institutia pe care o conduce, pana pe data de 16 mai. Pentru cei care nu au practicat inca agricultura in sistem ecologic se poate solicita conversia de la agricultura clasica spre cea ecologica.

Banii se dau in functie de numarul de beneficiari eligibili
Vasile Costan a subliniat cateva dintre avantajele conversiei spre agricultura ecologica. Cel putin in prima faza, foarte importante sunt subventiile, care sunt mai mari decat pentru terenul lucrat in sistem clasic. Anul trecut, sprijinul pentru conversia la metodele de agricultura ecologica a plecat de la aproximativ 300 de euro la hectar, pentru terenuri arabile, in timp ce pentru cei deja inscrisi in sistemul ecologic sprijinul a plecat de la 220 de euro. Sumele sunt mult mai mari pentru cultivatorii de legume si plante medicinale sau pentru proprietarii de livezi sau vii. Subventia nu are un cuantum fix, ci se stabileste in functie de numarul de beneficiari. Cu cat sunt mai multi beneficiari, cu atat valoarea ajutorului financiar scade.

Produsele ecologice autohtone patrund greu pe piata din Romania
Agricultura ecologica poate fi practicata in zone in care nivelul de contaminare al solului este redus si presupune o serie de obligatii pe care si le ia cultivatorul, legate de tratamentele pe care le aplica terenului. Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.
O statistica la nivel national arata ca, incepand din 2010, suprafata agricola cultivata in sistem ecologic a crescut cu 60%. O problema majora este ca putine dintre produsele ecologice de pe rafturile magazinelor din Romania sunt autohtone. Cultivatorii romani nu au reusit inca sa intre prea mult pe piata, in special din cauza lipsei unor asociatii puternice. In aceste conditii, produsele ecologice sunt vandute de regula sub forma de materie prima, nu intotdeauna la preturi foarte bune. Din pacate, multi consumatori nu sunt inca dispusi sa dea bani in plus pentru un produs cultivat in sistem ecologic, astfel ca subventiile oferite de Uniunea Europeana sunt deocamdata atuul principal pentru trecerea la acest sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *