Aproape 2.300 de gropi de gunoi ilegale

Astazi, 16 iulie 2009, este termenul-limita pana la care toate gropile de gunoi din mediul rural ar fi trebuit inchise. Conform rezultatelor ultimului control in teren al comisarilor Garzii Nationale de Mediu (GNM), peste 2.200 de gropi de gunoi comunale nu si-au sistat activitatea.gropi de gunoi ilegale

Obligatia inchiderii spatiilor neecologice de depozitare a deseurilor reprezinta unul dintre angajamentele asumate de Romania prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Nerespectarea termenului-limita stabilit cu oficialii europeni poate duce la declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare) de catre Comisia Europeana. In prima faza a procedurii, forul european transmite o notificare oficiala autoritatilor de la Bucuresti, care, in termen de cateva luni, trebuie sa trimita la Bruxelles un raspuns cu privire la masurile luate pentru remedierea situatiei.

In cazul in care raspunsul nu dovedeste indeplinirea obligatiilor, CE poate decide deschiderea unui proces impotriva Romaniei, la Curtea Europeana de Justitie, in urma caruia tara noastra ar putea fi obligata la plata unor amenzi din bugetul de stat catre bugetul comunitar.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, aceste amenzi ar putea insemna „sute de mii de euro pe zi”. In ceea ce priveste sanctiunile la nivel national pe care GNM le-ar putea aplica primarilor care nu au reusit inchiderea gropilor neecologice, comisarul general Silvian Ionescu spune ca „amenzile vor fi ultima varianta la care se va recurge”. „Vom actiona de la caz la caz, in functie de eforturile fiecarei primarii”, a declarat Ionescu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *