Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea

0
74
Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea
Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea

Aproape 50% dintre agentii economici care vand sau eticheteaza produse alimentare ecologice nu respecta legea, au constatat inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in urma unui control national desfasurat in luna februarie.

„Este inadmisibil ca la aproximativ jumatate dintre operatorii economici verificati sa fie constatate abateri de la prevederile legale in vigoare. Produsele alimentare ecologice sunt din ce in ce mai cautate de catre consumatori, astfel ca este imperativ ca acestea sa respecte toate normele de siguranta si sa nu expuna consumatorul la niciun risc.

In intreaga tara vom supraveghea neincetat comercializarea si etichetarea produselor alimentare ecologice si nu vom tolera nicio abatere in ceea ce priveste informarea completa, precisa si corecta a consumatorilor”, a transmis Marius Dunca, presedintele interimar al ANPC, potrivit unui comunicat al institutiei.

Dintre cei 356 operatori economici verificati, s-au gasit nereguli la 48% dintre ei. Sanctiunile aplicate au fost retragerea de pe piata a alimentelor expirate, retragerea temporara a marfurilor neconforme si amenzi totale de 264.000 de lei.

La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam produseeco

La cumpararea produselor alimentare ecologice acordati atentie deosebita la aspectul produsului.

Urmariti modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie sa contina urmatoarele elemente:

a) denumirea sub care este vandut alimentul;

b) lista cuprinzand ingredientele;

c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, care dau specificitate produsului ;

d) cantitatea neta pentru alimentele preambalate;

e) data durabilitatii minimale sau, in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate, data limita de consum;

f) conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;

g) denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;

h) locul de origine sau de provenienta a alimentului, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a alimentului;

i) instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;

j) concentratia alcoolica pentru bauturile la care aceasta este mai mare de 1,2% in volum;

k) o mentiune care sa permita identificarea lotului;

l) mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse, prevazute.

Suplimentar etichetarea trebuie sa mai contina, obligatoriu, urmatoarele elemente:

(a) numarul de cod al autoritatii sau al organismului de control care reglementeaza activitatea operatorului care a desfasurat cea mai recenta operatie de productie sau procesare;

(b) sigla Comunitatii in cazul produselor alimentare preambalate;

(c) in cazul in care se utilizeaza sigla Comunitatii, o indicatie a locului unde s-a cultivat materia prima agricola din carese compune produsul apare in acelasi camp vizual cu sigla, sub una dintre urmatoarele forme:

– „Agricultura UE”, atunci cand materia prima agricola a fost cultivata in UE;

– „Agricultura non-UE”, atunci cand materia agricola prima a fost cultivata in tari terte;

– „Agricultura UE/non-UE”, atunci cand o parte din materia agricola prima a fost cultivata pe teritoriul Comunitatii, iar alta parte a fost cultivata in tari terte.

Indicatia „UE” sau „non-UE” poate fi inlocuita sau completata cu numele unui stat, in cazul in care intreaga materie prima agricola din care se compune produsul a fost cultivata in statul respectiv.

Utilizarea siglei comunitare mentionate, precum si indicatia locului unde s-a cultivat materia prima agricola sunt optionale pentru produsele importate din tari terte.

– Nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;

– Refuzati produsele alimentare ecologice pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

– Refuzati produsele alimentare ecologice pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;

– La cumpararea produselor alimentare ecologice solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;

– Nu cumparati produse alimentare ecologice din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va putea elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here