Aproape patru din zece ONG-uri de mediu sustin ca legislatia din domeniu este slaba si foarte slaba

Jumatate dintre organizatiile nonguvernamentale de mediu (ONGM) cred ca legislatia de mediu este buna si acceptabila, in timp ce 37% sustin ca este slaba si foarte slaba, cele mai multe revizuiri fiind necesare la procedura de aplicare, la arii protejate si ape, potrivit unui studiu publicat vineri.
legislatie de mediu
Astfel, 40% dintre respondenti sustin ca legislatia de mediu este acceptabila, 11% – ca Romania are o legislatie de mediu buna, 28% considera, in schimb, ca aceasta este slaba, iar 9% cred ca este foarte slaba. O parte destul de semnificativa a respondentilor (12%) nu au nicio parere despre legislatia de mediu.

Cele mai multe revizuiri ale legilor actuale sunt necesare, potrivit ONGM-urilor, la procedura de aplicare a legilor si la legea mediului, urmate de reglementarile privind ariile protejate, apele, dezvoltarea urbana si legea padurilor.

Totodata, organizatiile de mediu considera ca ar fi nevoie de noi reglementari in ce priveste administrarea ariilor protejate, gestionarea deseurilor, poluarea, zonele, energiile regenerabile, protectia animalelor, vanatoarea, educatia ecologica, prevenirea catastrofelor, protectia solului, organisme modificate genetic.

Studiul „Organizatiile de mediu din Romania. Raport de evaluare nationala” a fost elaborat pe baza unui chestionar online completat de aproape 70 de organizatii de mediu din Romania.

„Se constata un dezechilibru in reprezentarea regionala a organizatiilor, mai bine de 80% dintre ele fiind concentrate in Transilvania (43,3%), Moldova (20,9%) si Bucuresti (16,4%)”, se mai arata in studiu.

Biodiversitatea, protejarea naturii, eco-turismul si agroturismul sunt domeniile in care s-au derulat cele mai reusite proiectele ale organizatiilor nonguvernamentale de mediu. In schimb, cele mai putine s-au referit la poluarea cu substante toxice, schimbarile climatice si energiile regenerabile.

Totusi, ONGM-urile au aratat ca, in viitor, intentioneaza sa se implice in activitati legate de dezvoltarea durabila, agricultura, alimentatie ecologica, turism si energii regenerabile.

Principalii beneficiari ai proiectelor sunt tinerii si copiii, noua din zece organizatii de mediu lucrand cu ei, iar urmatorul grup-tinta il constituie comunitatile locale, care sunt implicate in 79% dintre proiectele ONGM-urilor.

Finantarea, principala problema a ONGM-urilor

Potrivit datelor prezentate in acest studiu, cele mai frecvente bugete anuale medii pe ultimul an de activitate au fost cuprinse intre 10.000 si 50.000 euro (22% dintre organizatii), 5.000 si 10.000 euro (19%) si 1.000-3.000 euro (16%). Exista insa si ONGM-uri care au avut in ultimul an un buget de peste 250.000 de euro, la polul opus fiind ONGM-uri care au functionat fara buget sau cu un buget de pana la 500 euro.

Cei mai importanti finantatori – potrivit ONGM-urilor – sunt fundatiile din Romania, urmate de sectorul public international si romanesc, fundatiile internationale si firmele romanesti. O suma importanta de bani pentru numeroase organizatii de acest fel o reprezinta taxa de 2% si cotizatiile membrilor.

„Lipsa resurselor financiare este prima pe lista problemelor cu care se confrunta organizatiile de mediu in momentul de fata”, se mai arata in studiu.

Organizatiile au in medie 79 de membri activi, 96 de membri simpatizanti si 4 membri onorifici. Media voluntarilor pe organizatie, in ultimul an de activitate, este de 198, iar media de varsta a persoanelor implicate activ este de 27 de ani. Numarul de angajati full-time si part-time este, in medie, de 1,41 pe organizatie, pentru ambele forme de angajare.

„Situatia ONGM-urilor este, in momentul de fata, una intermediara, tranzitorie. Alaturi de ele, insa, avem o clasa politica ancorata in trecut si inconstienta de gravitatea problemei, autoritati publice birocrate, o presa lipsita de vocatia viitorului si obsedata de comercial si superficial, o sfera academica batranicioasa si fara vizibilitate, companii si firme care se implica prea putin. Toate acestea, in conditiile in care problemele de mediu din Romania sunt extrem de acute (poluare, despaduriri, inundatii, deseuri, trafic”, arata autorul studiului, Marius Cosmeanu.

Reprezentantii ONGM-urilor considera ca unele firme multinationale nu le inteleg problemele (40% dintre raspunsuri) sau apeleaza la ele exclusiv in interes propriu (32%), iar autoritatile de stat nu au incredere in ele (28%), dovedesc lipsa de transparenta (24%) si sunt dezinteresate de problemele reale de mediu (16%). In plus, ONGM-urile sustin ca mass-media nu sunt preocupate de problemele de mediu (34%).

Ca autoevaluare, principalele neajunsuri ale ONGM-urilor in relatia lor cu restul actorilor de pe piata sunt neprofesionalismul, abilitatile reduse de comunicare, lipsa unei atitudini mai constructive fata de parteneri si reticienta in relatia cu companiile multinationale.

Liderii organizatiilor considera 2008 un an cu succes partial (43%) sau cu performanta medie (33%).

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *