Arad: De la lampile cu ulei la lampile ecologice

    Arad: De la lampile cu ulei la lampile ecologice

    In urma cu 185 de ani, in Arad a inceput sa se puna bazele iluminatului public, mai intai cu ulei, dupa care s-a trecut la cel cu gaz, iar apoi la iluminatul electric.

    In volumul „File din istoria urbanizarii Aradului“, profesorul Ujj Ianos mentioneaza ca, in anul 1827, Consiliul Local din acea perioada a hotarat trecerea la iluminatul public. „In acest an (1827 – n.r.), in 4 decembrie, s-au aprins 156 de lampi cu ulei pe strazile de pana atunci in bezna ale orasului. Seara, paznicii de noapte, care se adunau la Primarie, treceau la aprinderea lampilor. Uleiul era completat la interval regulat de catre un angajat al Primariei”, scrie Ujj Ianos in cartea sa. Autorul mai mentioneaza ca, in 1868, s-a constituit Societatea pe Actiuni de Iluminat cu Gaz din Arad, la initiativa caruia, un an mai tarziu, intreprinzatorul Ph. O. Ockelhauser din Berlin a construit fabrica de gaz. A fost momentul in care Aradul a trecut la iluminatul cu gaz. Lampile cu gaz, plasate la coltul strazilor si in fata institutiilor publice, erau tinute in functiune de aprinzatorii de gaz. Lampile cu gaz asigurau iluminatul cafenelelor, a magazinelor din centru, dar in locuintele private au intrat mai greu din cauza costurilor ridicate de instalare. Tot in cartea „File din istoria urbanizarii Aradului” se mentioneaza ca „lumina electrica a functionat, pentru prima data la Arad, in anul 1896, cand dreptul exclusiv al iluminatului electric a fost obtinut de societatea budapestana Ganz“. Aradul a incheiat contracte cu doua firme private pentru montarea cablurilor, care, in centru s-au montat pe suporturi instalate pe acoperisul caselor si pe stalpi metalici, iar in suburbii pe stalpi de lemn. Pana in anul 1910 s-au montat 30 de km de conducte subterane si 70 de km de conducta aeriana in oras, mentioneaza Ujj Janos.

    Cel mai mare generator electric, numit de aradeni „fabrica de curent” a fost construit in anul 1897, dincolo de limita de atunci a orasului, pe drumul spre Micalaca, dincolo de strada Ineului. Curentul de 2 KV era produs de trei generatoare monofazice actionate fiecare de cate un cazan cu aburi. Conform contractului incheiat cu furnizorul, fabrica asigura, gratuit, curentul pentru sase lampi din central orasului. Primele lampi electrice publice au intrat in functiune la Arad in seara zilei de 18 iunie 1897. In Aradul Nou, iluminatul electric a inceput sa functioneze din anul 1898, iar incepand din 1908 a fost introdus in localitatile din apropierea orasului, care au fost legate cu resedinta de judet prin conducte aeriene. In anul 1908, in spatiile luminate cu gaz existau 433 de flacari, iar pe cele 74 de strazi iluminate electric se aprindeau 359 de becuri cu filament. Din anul 1912, s-a trecut la folosirea curentului bifazic. In cursul transformarii centralei electrice s-au instalat doua transformatoare tip Scott, care asigurau curentul si pentru statiunea de redresare din Ghioroc a cailor ferate electrice din Podgoria Aradului.

    Iluminatul public in 2012

    In anul 2012, cheltuielile de intretinere a iluminatului public in oras se ridica la 8 milioane lei, conform bugetului general de venituri si cheltuieli al municipiului Arad. Din aceasta suma, un milion de lei a fost alocat pentru plata taxelor de racordare ale extinderilor de retele noi de iluminat public. De asemenea, Primaria municipiului are in plan accesarea de fonduri europene pentru a putea fi instalate lampi solare, care sa asigure iluminatul ecologic pe timp de noapte. Conform studiului de fezabilitate al acestui proiect, iluminatul stradal va fi extins pe strazile de la periferie, pe soseaua de centura, in 70 de locuri de joaca pentru copii, pe alei pietonale si pe o pista pentru biciclisti care urmeaza sa fie construita. Astfel, Primaria intentioneaza sa introduca in aceste locuri iluminatul ecologic, prin folosirea energiei solare, cu ajutorul unor lampi cu leduri si cu panouri fotovoltaice. Lampile stradale cu LED, care ar urma sa fie montate in Arad, au o durata de viata de pana la 70.000 de ore, nu explodeaza, nu emit radiatii ultraviolete si infrarosii si nu au filament, nefiind poluante, iar aprinderea iluminatului public este instantanee.

    F.T.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *