Oficialii europeni au decis ca, alaturi de Frankfurt si Ponferrada, orasul are multe parcuri si alei verzi.

Aradul va primi, saptamana aceasta, premiul pentru „Saptamana Mobilitatii Europene” 2007, alaturi de alte doua mari orase europene. Trofeul va fi inmanat la Bruxelles de catre Stavros Dima, comisarul european pen-tru mediu, informeaza Rompres. Municipiul a fost selec-tat dintre 2.015 orase europene care au participat la acest proiect.

Oficialii europeni spun ca premiul a fost dat Aradului pentru initiativele si masurile luate de administratia locala in managementul mobilitatii, promovate de campania „Saptamana Mobilitatii Europene”. In cadrul proiectului au mai fost selectate orasul Frankfurt, din Germania, si Ponferrada, din Spania.

Potrivit primarului Gheorghe Falca, principalele criterii de evaluare au fost calitatea activitatilor derulate pe tema principala a „Saptamanii Mobilitatii Europene” 2007 – „Strazi pentru oameni”. Acesta spune ca a luat multe masuri pentru mobilitatea urbana prin realocarea spatiului stradal in favoarea mersului pe jos, a mersului cu bicicleta sau cu transportul public. De asemenea, premiul a fost dat si pentru campaniile de constientizare a populatiei si educatie ecologica in scoli realizate in colaborare cu Agentia de Protectia Mediului.
Primarul Aradului arata ca a restrictionat accesul traficului greu in oras si a construit o varianta ocolitoare pe axa Sud-Est. In prezent, municipalitatea desfasoara programul intitulat „Reabilitare Transport Urban”, investitie care va creste calitatea transportului public in municipiu si va incuraja folosirea cu precadere a tramvaiului, cel mai nepoluant mijloc de transport.

In anul in curs vor fi reabilitate parcurile si aleile de pe Faleza Muresului, va fi realocat spatiul stradal pentru pietoni prin modernizarea Aleii Borsec din cartierul aradean Micalaca. Primarul Gheorghe Falca spune ca va crea zona verde a „Parcului Tudor Arghezi” intr-unul dintre cele mai importante noduri de trafic din oras si ca va introduce piste de biciclete.

„Desemnarea castigatorului va avea loc pe 13-14 februarie, la Bruxelles, in cadrul unei ceremonii oficiate la sediul Comisiei Europene, la care au fost invitati reprezentantii celor trei orase nominalizate, premiul urmand sa fie inmanat de comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas”, a mai adaugat primarul Gheorghe Falca.

Europenii vor „drumuri verzi”

Campania „Saptamana Europeana a Mobilitatii 2007” a avut ca tema strazile pentru oameni. Organizatorii au vrut sa arate ca redistributia spatiului pe strazi nu presupune ingreunarea vietii conducatorilor auto, ci doreste sa ofere alternative de deplasare a acestora si imbunatateste calitatea vietii urbane in general. Studiile de specialitate, realizate in cadrul proiectului, au aratat ca, in Europa, majoritatea locuitorilor vor sa promoveze modalitati de transport mai „prietenoase” cu mediul inconjurator.

Multi sunt ingrijorati de calitatea aerului pe care il respira si considera poluarea printre cele mai ingrijoratoare fenomene care degradeaza mediul inconjurator. Cei mai multi europeni sunt in favoarea cresterii numarului asa-numitelor „drumuri verzi” si pentru traversarea autostrazilor cu alte mijloace de transport decat automobilul.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here