Arbori sacrificati in numele sigurantei

Arbori sacrificati in numele sigurantei

Arbori sacrificati in numele siguranteiIntr-un secret deplin, fara a anunta macar riveranii, Primaria a inchis joi, pentru o zi intreaga, o strada circulata din centru pentru a dobori si „toaleta” arbori. Asa se face ca joi de dimineata, oradenii de pe Roman Ciorogariu s-au trezit in harmalaie de vole, drujbe si camioane – utilaje dizlocate-n teren de RER la cererea Primariei pentru a smulge si tunde „ciresii pasaresti” care umbreau strada.

Actiunea survine in urma furtunii de marti, care a doborat peste masini si case doi copaci, un al treilea cazand la o zi dupa. In urma solicitarilor riveranilor, Primaria a dat comanda pentru „curatarea” strazii de arborii considerati periculosi. Chiar daca acestia nu sunt bolnavi. O spune chiar Marcel Crainic, responsabilul RER cu taierile/toaletarile copacilor.

„Trei arbori vom dobori si ceilalti trebuie toaletati astfel incat sa nu reprezinte un pericol pentru case, pentru masini sau pentru oameni”, ne-a spus la fata locului si Gabi Dobre, angajat al Directiei Tehnice din Primarie, responsabil cu defrisarile urbane. Cu jumatate de gura acesta a recunoscut ca situatia prezenta – o jungla, altfel pitoreasca si umbroasa, in inima Oradiei este rezultatul politicii locale: in Oradea se fac doar taieri de urgenta. Primaria nu gaseste bani pentru toaletarea periodica, atat de necesara pentru a nu se ajunge la decimari de vegetatie spectaculoase si nedorite, precum cea de joi.

Cu radacinile sectionate

In plus, arborii de pe Ciorogariu au fost supusi la repetate tratamente de toate echipele de muncitori care au facut sapaturi ba pentru racordarea la utilitati, ba pentru reparatii si avarii. In aceste conditii, cu radacinile sectionate nu-i de mirare ca unul dintre arbori a fost smuls aproape fara dificultate din pamant.

Desfasurarea de tehnica si personal demna de o defrisare organizata i-a multumit pe unii dintre riverani – cei care-si simt proprietatile in pericol dar nu i-a incantat pe cei dornici de umbra si aer curat. „Daca-mi pica un copac din asta pe casa nu-i mare bai, ca asigurarea-mi acopera repararea acoperisului dar daca pica pe vreun om…”, este parerea unei oradencei D.C. rezidenta pe aceasta strada. Femeia a povestit ca de multa vreme face cereri la Primarie ca sa-i toaleteze arborii din fata casei dar ca a avut o experienta care a „lecuit-o” de petitii: „prin 2007 am cerut sa taie niste crengi care stateau sa cada pe acoperis. Au venit si asa au toaletat ca la vremea aia am dat 14 milioane de lei ca sa repar acoperisul dupa ei”. De altfel, muncitori RER-ului au luat in serios indicatiile primite de riveranii iesiti pe la porti.

„Mancam fructele lor vara, cand mergeam acasa de la scoala, cu colegele, acum mai bine de 40 de ani. Mi-ar parea rau sa-i taie de tot ca vara ne fierbem aici pe asfalt”, ne-a marturisit o alta vecina.

Dobre a mai spus ca pe spatiile lasate libere de smulgerea arborilor urmeaza sa fie plantati lastari noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *