Anual, de la ArcelorMittal este evacuat un volum de 372.000.000 mc de ape uzate

Anual, de la ArcelorMittal este evacuat un volum de 372.000.000 mc de ape uzate

Una dintre problemele de protectie a mediului importante pentru zona Galatiului este gestionarea unor mari cantitati de ape uzate rezultate din operatiunile tehnologice de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal.

Lunar, platforma siderurgica ArcelorMittal este alimentata cu un volum de 37.000.000 metri cubi de apa, din consumul tehnologic rezultand 31.000.000 metri cubi de ape uzate. Anual, asta inseamna 372.000.000 metri cubi de ape uzate. In cadrul obligatiilor asumate in dezvoltarea unor programe de protectia mediului, administratia combinatului deruleaza, pe o perioada de patru ani, un proiect de aproximativ doua milioane euro pentru imbunatatirea calitatii apelor uzate.

Potrivit sefului Directiei de Mediu, Vespasian Popescu, proiectul a fost demarat in 2011 si se va finaliza in 2013, cuprinzand patru etape. Astfel, pentru marirea sigurantei iazurilor de decantare a apelor uzate in 2011 a fost finalizata pe latura de nord a combinatului construirea unui dig de protectie la o distanta de 25 de metri fata de digul principal. In 2012, pe latura de vest, a fost finalizat un alt dig care protejeaza raul Malina, la care se adauga lucrarile de amenjare si protectie a unui canal de legatura. Pentru finalizarea ambelor etape a fost alocata suma de aproximativ 900.000 de euro.

Pentru 2013 a fost programata finalizarea digului de contur si compartimentarea iazului Malina Nord cu o suprafata de 44 hectare. In 2014 va fi construit digul de contur pentru iazul Malina Sud cu o suprafata de 13 hectare.

Lucrarile din ultimele doua etape vor costa peste un milion de euro. Cele doua iazuri preiau 80% din apele uzate provenite de la laminoare, furnale si suflante. „Scopul acestor investitii este de a asigura functionarea in conditii de siguranta a iazurilor, dar ne va permite si incadrarea in indicatorii caracteristici apelor uzate evacuate in iazurile Malina Nord si Malina Sud, in prevederile legislatiei de gospodarire a apelor. Este cea mai importanta investitie privata din tara in acest domeniu, proiectul fiind aprobat de Apele Romane”, ne-a declarat Vespasian Popescu.

Cat s-a investit in 11 ani

Valoarea investitiilor in programe de mediu facute in ultimul an de administratia combinatului galatean depaseste 6,5 milioane de euro, cea mai mare fiind aceea de reducere a pulberilor evacuate in atmosfera prin instalarea unor echipamente de desprafuire la Masina de Aglomerare 4, pentru care s-au cheltuit 5,5 milioane de euro. Potrivit raportarilor oficiale, de la privatizare, ArcelorMittal Galati a investit peste 168 de milioane de dolari in programe pentru protectia mediului. In acest moment, combinatul siderurgic galatean functioneaza in baza unei autorizatii integrate de mediu, care prevede realizarea mai multor investitii si masuri de reducere a poluarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *