Arctica, salvata de reducerea emisiilor de CO2

O reducere cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de sera si, in special, a celor de dioxid de carbon in acest secol ar fi de ajuns pentru a salva gheturile arctice si pentru a evita consecintele incalzirii climatice, dupa cum arata un studiu dat publicitatii marti.
arctica
In aceste conditii, incalzirea Arcticii ar fi redusa aproape la jumatate, fapt ce ar ajuta la conservarea pestilor si a populatiilor de pasari marine si de animale polare.

Chiar daca temperaturile vor continua sa creasca, aspectele cele mai periculoase ale schimbarii climatice, cum ar fi topirea calotei glaciare, reducerea permafrostului, cresterea nivelului oceanelor, ar putea fi evitate partial, explica Warren Washington, cercetator la NCAR (National Center for Atmospheric Research) si principalul autor al studiului.

„Aceste studii arata ca nu putem sa evitam o incalzire considerabila a planetei in secolul XXI”, recunoaste Washington. „Dar, daca lumea ar reusi sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera in aceasta proportie (70%), am putea sa stabilizam amenintarea pe care o prezinta schimbarea climatica si sa evitam o catastrofa”, mai adauga cercetatorul, citat de AFP.

Fata de era preindustriala, adica mijlocul secolului al XIX-lea, temperatura medie a globului a crescut cu aproape un grad Celsius, aceasta incalzire fiind datorata, in principal, emisiilor de gaze cu efect de sera si, in special, dioxidului de carbon.

De altfel, gazele cu efect de sera din atmosfera au ajuns, de la 284 de parti per milion (ppm), cat erau la mijlocul secolului al XIX-lea, la aproape 380 ppm in zilele noastre.

Pentru a-si realiza studiul, cercetatorii au pornit de la ipoteza ca nivelul de CO2 din atmosfera ar putea fi plafonat la 450 ppm la sfarsitul acestui secol. Acest nivel ar putea fi atins daca masurile de economisire a energiei si de dezvoltare a tehnologiilor verzi vor fi puse in aplicare cat mai repede posibil. Daca nu va fi facut nimic in acest sens, concentratia de CO2 va atinge 750 ppm pana in 2100.

Daca nivelul de CO2 ar fi limitat la 450 ppm, temperatura ar creste, in medie, cu 0,6 grad Celsius pana la sfarsitul secolului fata de nivelul actual. Dar, in cazul in care nu se va lua nicio masura, cresterea temperaturii va fi de patru ori mai mare.

In primul caz, cresterea nivelului apelor oceanului planetar ar fi de 14 cm, iar volumul de gheturi arctice s-ar diminua cu 25%. In cel de-al doilea caz, nivelul apelor oceanice ar creste cu 22 cm, iar volumul gheturilor s-ar reduce cu cel putin 75%.

Pentru a evita aceste riscuri, Uniunea Europeana a decis sa isi reduca drastic emisiile de CO2, iar presedintele american Barack Obama a propus reducerea cu 83% a emisiilor de CO2 sub nivelul din 2005 pana in 2050, printr-o piata a drepturilor de poluare.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *