Arcticul se incalzeste mai repede decat restul planetei

Temperaturile din toamna aceasta au crescut, in zona, cu 3-5 grade Celsius fata de cele obisnuite, arata un studiu recent, citat de toata presa straina.

incalzirea arcticului
Cu 10 ani mai devreme decat prevedeau cercetatorii, Arcticul a atins o rata a incalzirii record, anunta un studiu al Centrului National de Date pentru Zapada si Gheata din SUA (NSIDC), citat de „The Independent”.

Temperaturile din zona sunt mai ridicate decat cele obisnuite, pentru ca topirea ghetii din timpul verii acumuleaza caldura in ocean si o elibereaza in timpul toamnei, cand gheata incepe sa se refaca dupa topirea din vara.

Fenomenul era prevazut de cercetatori, dar peste 10-15 ani, ceea ce ridica o serie de intrebari din partea oamenilor de stiinta: e posibil ca Arcticul sa fi depasit un punct climatic maxim, dincolo de care nu isi mai poate reveni.

De cativa ani, simularile pe calculator au aratat, de asemenea, ca Arcticul se va incalzi mult mai repede decat restul lumii, dar cei mai multi dintre cercetatori credeau ca asta se va intampla mult mai tarziu.

Julienne Stroeve, coordonatoarea studiului, si colegul ei, Mark Serreze, au declarat ca temperaturile de toamna din ultimii ani au fost anormal de ridicate.

In 2008, acestea au fost, in medie, cu 3-5 grade Celsius mai mari decat cele normale, iar in unele arii, diferentele au fost si mai mari.

Mark Serreze spunea, de asemenea, anul acesta ca exista 50% sanse ca 2008 sa devina primul an in care Polul Nord ramane fara gheata. „Avem chiar pariuri pe tema asta: o sa se intample la toamna?”, povestea cercetatorul, acum cateva luni. „Acum cinci ani nu as fi crezut ca voi spune vreodata ca nu va mai exista gheata la Polul Nord”, povesteste el. Dar lucrurile se schimba destul de repede in ultimul timp.

Arcticul este una din cele mai sensibile regiuni in termenii schimbarii climatice, iar modificarile lui au impact asupra intregii lumi. „Din punctul de vedere al stiintei, Polul Nord este doar un alt punct de pe glob. Simbolic vorbind insa, are un alt inteles. Cand zici Polul Nord, zici gheata”, explica Serreze.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *