O noua tehnologie obtine energie din carbune fara poluare, prin ardere chimica

O nou? tehnologie poate reinventa industria exploat?rii c?rbunelui. Energia ar putea fi ob?inut? f?r? ardere
O noua tehnologie poate reinventa industria exploatarii carbunelui. Energia ar putea fi obtinuta fara ardere
O noua tehnologie poate reinventa industria exploatarii carbunelui. Energia ar putea fi obtinuta fara ardere

Un profesor de la Universitatea Ohio State din SUA, impreuna cu studentii sai, a reusit sa dezvolte un sistem care transforma carbunele in energie, dar fara a-l arde, cum se face in prezent.

Profesorul Liang-Shih Fan si studentii de la Universitatea Ohio State au realizat in 9 zile un sistem de combustie tip centrala, capabil sa transforme carbunele in caldura, fara ardere, si sa opreasca 99% din dioxidul de carbon care s-ar fi degajat in timpul reactiei de ardere, se arata pe site-ul universitatii.

Sistemul „coal-direct chemical looing“ pune bazele unui procedeu denumit „looping“. Practic, carbunele nu va mai fi ars, dupa cum se intampla in prezent in centralele electrice pentru punerea in miscare a turbinelor generatoare de electricitate. Mai mult, acest procedeu ajuta si mediul, deoarece nu se mai elibereaza dioxid de carbon.

In acest looping chimic carbunele este aprins chimic intr-o incinta sigilata astfel incat sa nu polueze aerul. Dupa aceasta prima combustie, gazele de sinteza vor fi supuse unui procedeu similar. Astfel, resursa de combustie este exploatata in proportie de aproape 100%. Productia cumulata a unitatilor va atinge cota de 25 kilowati de energie termica, conform datelor obtinute pana acum.

Coordonatorul acestui act de pionierat, profesorul Liang-Shih Fan este si directorul Laboratorului de Cercetare asupra Energiei Curate din Carbune si este specializat in inginerie chimica si biomoleculara. Pentru acest proiect a fost inceputa constructia unei centrale la Centrul National de Captura a Carbonului din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii. Exploatarea acesteia este planuita pentru finalul anului 2013, urmand sa produca 250 kilowati pe ora numai prin arderea gazelor de sinteza.

Profesorul Fan mizeaza pe capacitatea personalului rectrutat si suportul financiar al statului american. Cat despre proiectul universitatii, se pare ca acesta putea fi folosit in continuare fara probleme. „Am decis voluntar sa oprim unitatea. A fost o decizie de comun acord cu profesorul Fan si cu studentii. A fost o saptamana lunga si obositoare“, a declarat Elena Chung, una dintre studenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *