Argumente pentru panourile solare. Opinii de specialist

Panouri solare
Argumente pentru panourile solare. Opinii de specialist

Cu siguranta te-ai gandit si tu la panourile solare si daca acestea ar fi o varianta buna pentru casa ta. E normal, fiind un subiect la moda, in ultimii ani. Chiar daca inca nu stii daca si cand vei face acest pas, iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont daca ai nevoie de argumente pentru panourile solare:

1. Exista o diferenta intre panourile solare termice si panourile fotovoltaice

Chiar daca ambele tipuri de panourile sunt montate pe acoperis, se alimenteaza cu soare si chiar arata similar, trebuie sa stii ca exista diferente mari de pret intre acestea. Panourile fotovoltiace sunt mult mai scumpe decat cele termice. Primele sunt utilizate pentru a da energie electrica, asigurand aproximativ 60-70% din necesarul casei in sezonul cald, iar celelalte au rolul de a incalzi apa calda menajera din casa, apa din piscina, etc.

2. Redu-ti consumul electric al casei

Pentru a beneficia cat mai mult de panourile fotovoltaice, dar si pentru a nu mai avea nevoie de curent de la reteaua publica, incearca sa-ti reduci consumul electric al casei, pe cat posibil. Scoate aparatele electrice din priza, cand pleci de acasa sau noaptea, nu lasa becuri aprinse si nu uita televizorul pornit.

3. Nu te lasa sedus de preturile mici

Chiar daca anumite oferte pentru panourile solare par mai bune ca pret decat altele, trebuie sa fii atent la calitatea panourilor pe care instalatorii ti le oferteaza. Un sistem solar de calitate trebuie sa aiba certificari, la fel si instalatorul cu care alegi sa lucrezi. In plus, preturile difera mult in functie de producator. Chiar daca este posibil ca anumite sisteme produse in China sa fie de calitate, majoritatea nu au o reputatie atat de buna, iar garantiile pe care le vei primi pot lasa de dorit. Daca te hotarasti sa faci aceasta investitie, aloca un buget care sa te asigure ca vei primi un sistem de calitate pentru casa ta.

4. Cere garantii din partea instalatorului

In general, durata de viata a unui panou solar, fie fotovoltaic, fie termic, este intre 25 si 30 de ani, iar instalatorul iti va oferi o garantie pentru aceasta perioada. Practic, poti spune ca este o investitie pe viata. Totusi, trebuie sa stii ca ele isi pierd eficienta in timp, cu aproximativ 0.5% pe an. Aici  poti gasi mai multe sfaturi despre cum sa-ti alegi un instalator potrivit.

5. Acoperisul tau are un impact asupra costurilor de instalare

Tipul de acoperis pe care il ai va avea un impact asupra costurilor de instalare. Deoarece panourile trebuie sa fie instalate la un unghi de 30 de grade, catre sud, uneori acest unghi va fi obtinut din crearea unei instalatii suplimentare pe acoperis. in plus, in functie de tipul de tigla sau tabla pe care il ai pe casa, va fi nevoie de mai multe operatiuni pentru a monta panourile fara a provoca stricaciuni acoperisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *