Aria protejata Cheile Rudariei, visul iubitorilor de frumos

Destinatiile de ecoturism, una dintre solutiile pentru viitorul turismului romanesc
Aria protejata Cheile Rudariei, visul iubitorilor de frumos

Aria protejata Cheile Rudariei va avea parte de un plan de management care s-o ridice la rangul de valoare universala.

Un nou proiect de mediu a fost lansat joi, 15 noiembrie, sub cupola Universitatii Eftimie Murgu din Resita, for ce are calitatea de lider in cadrul initiativei. Proiectul „Elaborarea Planului de management al ariei protejate Cheile Rudariei“ va fi implementat timp de 33 de luni, cu sprijinul financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene, prin Programul Operational Sectorial „Mediu“. Bugetul total al initiativei este de 1.081.346 lei, dintre care 920.793 lei reprezinta finantarea nerambursabila. La conferinta de lansare au participat o parte a echipei de proiect, reprezentanti ai forului gazda, ai institutiilor de mediu si studenti.

Marian Mihaila, prorector al UEM, explica: „Initierea acestui proiect a plecat din Centrul de Cercetari pentru Protectia Mediului si Bunurilor Culturale in Arealul European. Tinand cont de profilul acestui centru, era firesc sa ne orientam spre ariile protejate pe care judetul Caras-Severin le are chiar din abundenta. Sansa noastra a fost sa identificam aria care astazi face obiectul acestui plan de management, arie care poarta, la fel ca si Universitatea Eftimie Murgu, numele aceluiasi om de cultura. (…) Este dorinta oricarui iubitor de frumos ca in judetul lui, atat atunci cand se identifica bunuri cu valoare de patrimoniu, aceste bunuri cu valoare de patrimoniu sa fie ridicate la cel mai inalt nivel si anume acela al unui bun cu valoare de patrimoniu universal. Caras-Severinul nu dispune de multe astfel de bunuri, dar morile de la Rudaria cu certitudine pot sa faca obiectul unei astfel de doleante. Prin proiect, prin desfasurarea unor activitati in aria Rudaria, ne vom orienta privirea in racordarea acestor mori intr-un sistem international, universal de valori culturale. (…) Intentiile noastre merg mai departe, pe langa acest proiect, tinand cont de faptul ca centrul de cercetari abordeaza si aspectele de protectia bunurilor culturale, intentionam sa abordam Ministerul Culturii si sa folosim fonduri pentru reabilitarea lor. Ar fi frumos ca aceste mori sa functioneze asa cum functionau odata, ar fi frumos ca turistii cand vin, sa se duca sa se foloseasca de malaiul de acolo si sa serveasca o cina specifica sau un pranz, sau chiar si un mic dejun cu faina facuta la morile de la Rudaria“.

Carmen Sorescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului din Caras-Severin, a precizat: „As vrea sa felicit Universitatea Eftimie Murgu pentru ca a luat decizia de a se implica, in calitate de unitate stiintifica, in managementul unei arii naturale protejate in judetul Caras-Severin, avand in vedere faptul ca suntem al doilea judet din tara ca numar dar si ca si suprafata de arii naturale protejate. Elaborarea si aprobarea unui plan de management sunt foarte importante pentru un custode sau un administrator de arie naturala protejata, datorita faptului ca el reprezinta instrumentul principal care sta la baza managementului ariei naturale protejate. Prin acest instrument se poate realiza echilibrul in ceea ce priveste exploatarea resurselor teritoriale si protectia si conservarea a celor mai importante valori teritoriale, fie ele naturale, culturale, sociale“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *