Arie protejata si patrimoniu universal- Padurea Bavna

arie-protejata-patrimoniu-universal-padurea-bavna-1.jpg

In plin sezon si de actiuni „LUNA PLANTARII ARBORILOR„, intr-o arie protejata, s-au taiat zeci de arbori seculari!

Cu cateva zile in urma am scris si am relatat despre o crima adusa mediului. Nici nu a trecut prea mult timp si istoria se repeta. La noi in Maramures, mai precis intr-o arie protejata, intr-o rezervatie, drujbele nu iarta arborii. Din pacate exista o situatie destul de grava, ceea ce genereaza pentru viitor o existenta pusa sub semnul intrebari si este posibil sa ne trezim fara arii protejate.

La intrarea in aceasta rezervatie exista o tablie pe care sta scris:

Ariile protejate sunt adevarate insule naturale intr-un ocean al dezvoltarii:”
Lumea ariilor protejate reprezinta cea mai importanta mostenire pe care o putem lasa generatiilor viitoare: asigurarea si in continuare a accesului la natura, la materiale si spirituale pe care acesta detine(…) O lume lipsita de arii protejate, deposedati de situri naturale salbatice, ar deveni un mediu extrem de sarac.”

Adrian Phillips, presedintele CNPPA, IUCN
Padurea Bavna
– text de pe site-ul A.P.M

Rezervatia de STEJAR PEDUNCULAT BAVNA s-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National – sectiunea III – a zone protejate, avand codul 2575.
Rezervatia de Stejar Pedunculat Bavna este situata pe teritoriul administrativ al comunei Satulung, satul Fersig, si are o suprafata de 26,00 ha.

Aceasta se afla in custodia Directiei Silvice Baia Mare in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari prin Legea nr.462/2001 prin Ordinul nr.850/2003 privind incredintarea administrarii sau atribuirii custodiei ariilor naturale.

Scopul principal al ariei naturale „Padurea Bavna” este cel de conservare a diversitatii biologice. De asemenea se urmareste excluderea si prevenirea activitatiilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea conditiilor pentru activitati educative, recreative si de cercetare stiintifica.

Rezervatia de stejar pedunculat BAVNA cuprinde exemplare de arborete de stejar pedunculat (Quercus robus) extrem de frumoase, care sunt o sursa de seminte de calitate deosebita, motiv pentru care s-a creat aceasta rezervatie.

Padurea de stejar pedunculat se afla la limita inferioara a acestei specii din aceasta parte a tarii, reprezinta un veritabil „esantion” al codrilor seculari de odinioara din zona.

Arboretul este constituit din stejar pedunculat pur (Quercus robur) in varsta de 150 de ani remarcandu-se prin monumentalitate, prin aspectul compact – uniform in stadiul de dezvoltare de codru batran.

Trunchiurile se caracterizeaza prin vigorozitate, sunt drepte, cilindrice si lipsite de crengi pe cca. 2/3 din inaltimea totala care este de aprox. 35 m. Diametrul mediu al trunchiului (la 1,30 inaltime) se inscrie intre 75 – 90 cm, iar circumferinta medie a coloanei, care este de regula simetrica, are cca. 35 m.

Tot aici primavara infloreste laleaua pestrita, care face parte din flora ocrotita fiind declarata monument al naturii. Semnalam prezenta unei colonii masive de Ardea cinerea (starcul cenusiu) care cuibareste in aceasta padure.”

Recent am vizitat aceasta zona si am vazut aspectele negative. Cei abilitati nu stiu cui vor da socoteala pentru abuzurile si ilegalitatiile savarsite in aceasta zona.

Am fost in rezervatie cu colegii de la clubul de naturalisti si de fotografie „Arcer„, pasionati de mediu, de natura si de fotografie. Am avut prilejul sa observam multe pasari, am realizat imagini, material video si cateva postez aici pentru a intelege aspecte din aceasta zona. Aici, in fiecare an, am avut activitati, intalniri cu profesori si elevi din imprejurimi. Am avut activitati de informare, educatie ecologica si monitorizarea diferitelor specii de pasari. In aceasta rezervatie au fost montate si casute pentru pasari. Din pacate odata cu taierea copacilor s-au distrus cateva casute montate de scolarii din Miresul Mare si multe cuiburi naturale facute de starci. Au fost taiati copaci chiar in zona unde este colonia de starci (tin sa mentionez ca aceasta colonie este unica in judet). Lucru foarte de grav! Pe cine deranjau? Faptul ca, pentru unii dintre noi, banul este prioritate, inaintea naturii de care depindem, va aduce schimbari negative. Setea si puterea, viteza cu care vor sa se imbogateasca unii, trecand peste atriburiile morale, vor lasa rani adanci.

Zona este socotita culoar aerian de migratie a pasarilor. Anual trec mii de pasari deasupra padurii si in apropierea rezervatiei. Pasari ca: nagatul, fluierarul, rata caraitoare, rata mica si multe alte pasari care ori stationau ori erau in trecere. Anul trecut si acum doi ani am avut ocazia sa fotografiez si barza neagra.

O alta mare problema este si constructia unei ferme de porci in apropierea rezervatiei naturale.

Ce sa mai scriu? Interese materiale mai presus de lege. Protectia naturi la noi ? Nici vorba! Faptele negative se inmultesc pe zi ce trece. Daca, in google, cautati expresii ca „distrugere arie protejata” sau „taieri abuzive” veti gasi multe exemple.

As vrea sa inchei si as dori sa pun punct, dar imi este greu. Doresc sa primesc niste raspunsuri cu privire la ce se intampla in zona si care este cauza.

Despre relatarea de mai sus gasiti informatii si imagini la: Robert Hitter Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *