Ariile protejate, dezastru pe toata linia

Din cele 1.377 de arii protejate din Romania (intre care 381 de situri Natura 2000), nici una nu are un plan de management aprobat, 75% din ariile protejate nu au un administrator, iar pentru 226 din custozi expira de drept conventiile de custodie pentru 2009, din cauza unui vid legislativ. Asta la aproape trei ani de la integrarea in UE, fata de care ne-am angajat ca vom lua toate masurile necesare pentru zonele protejate.Silvian Ionescu

Pentru a inrautati si mai mult situatia, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, s-a trezit sa treaca o parte din arii in administrarea Garzii de Mediu masura calificata de ecologisti drept „aberanta”. „Ce doreste sa verifice Garda de Mediu, institutie cu atributiuni de control, cand nu exista un regulament sau un plan de management aprobat care sa prevada restrictiile specifice fiecarei zone?”, se intreaba Lavinia Andrei, presedintele Asociatiei Terra Mileniul III.

Dintr-un proiect de Hotarare de Guvern postat pe site-ul Garzii Nationale de Mediu reiese ca GNM are ca prioritate intarirea capacitatii institutionale de inspectie si control in sensul cresterii numarului de comisari motivand ingrijorarea Uniunii Europene cu privire la declinul continuu al biodiversitatii in Europa. Garda isi propune preluarea a 400 de posturi de la Agentiile locale de Protectia Mediului, cu suplimentarea corespunzatoare cu autoturisme si spatii de lucru, motivand ca volumul actelor emise in prezent de Agentii a scazut foarte mult. In nota de fundamentare a Garzii Nationale de Mediu se arata ca angajatii Agentiilor de Mediu nu fac altceva decat sa emita niste acte de reglementare. In realitate, Agentiile de Mediu sunt responsabile pentru elaborarea si transmitere catre institutiile europene (CE, Eurostat, Agentia Europeana de Mediu) a tuturor rapoartelor din partea Romaniei pentru actele normative care intra in domeniul lor de competenta (deseuri, substante chimice, schimbari climatice, biodiversitate etc.), respectiv a protocoalelor si a conventiilor internationale.

VIZIUNEA PD-L, GRESITA
„Acest demers reflecta viziunea domnului comisar general, fost ofiter de Securitate, Silvian Ionescu (PD-L), ca intr-o tara membra a Uniunii Europene, prioritatea in domeniul protectiei mediului si a naturii o reprezinta crearea unor locuri de munca pentru informatori si turnatori in structurile Ministerului Mediului”, spune Zoltan Nagy, fost presedinte al Agentiei Nationale de Mediu. Dupa parerea sa, „este halucinant sa fundamentezi suplimentarea posturilor la un organ de inspectie si control motivand pierderea biodiversitatii in Romania. Din cele 1.377 de arii protejate, din care 381 de situri Natura 2000, nici una nu are un plan de management aprobat, 75% din ariile protejate nu au custode, pentru 226 din custozi expira de drept conventiile de custodie pentru anul curent, din cauza unui vid legislativ. Administratiile parcurilor nationale nu au fonduri pentru cheltuielile administrative. Agentia Nationala de Arii Protejate a fost desfiintata de Guvernul Boc inainte sa isi inceapa activitatea. Administratia Fondului de Mediu nu mai sustine financiar, de un an, proiectele custozilor. In aceste conditii, Garda de Mediu ce doreste sa verifice, cand nu exista un regulament sau un plan de management aprobat care prevede restrictiile specifice fiecarei zone?”.

Desi Ordonanta Guvernului Boc 223/30.12.2008 ingheata posturile vacante si nu permite angajari in sistemul public, prin aceasta manevra de restructurare intre institutiile aceluiasi minister, Silvian Ionescu incearca sa isi intareasca pozitiile in tara pe ultima suta de metri, pe spinarea Agentiilor de Mediu, acuza Nagy. Ordonanta de Guvern nu isi propune informarea si consultarea organizatiilor neguvernamentale sau a sindicatelor, precum nu-si propune nici avizul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in conditiile in care GNM doreste majorarea numarul de personal cu 48% prin transformarea a 400 de functii publice generale in functii publice specifice (comisar). Iar transferul in interesul serviciului se poate face doar cu acordul scris al functionarului public, intr-o functie de aceeasi categorie, clasa si grad profesional, ceea ce este imposibil in cazul celor doua institutii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *