Ariile protejate: grup mixt pentru schimbarea legislatiei

Ariile protejate: grup mixt pentru schimbarea legislatiei
Ariile protejate: grup mixt pentru schimbarea legislatiei

Ministerul Mediului va crea un grup de lucru pentru a schimba legislatia privitoare la ariile protejate, cu participarea organizatiilor non-guvernamentale din domeniu, a fost concluzia intalnirii de astazi dintre ministrul Rovana Plumb si activistii de mediu.

Cei cinci participanti ai societatii civile vor fi desemnati in urmatoarele 24 de ore.

Intalnirea a fost convocata in urma protestelor vehemente ale ONG-urilor, dupa ce un proiect de modificare al Ordonantei 57 ajunsese pe masa guvernului continand prevederi grave, fara ca aparatorii mediului sa fi fost consultati in vreun fel.

Ca urmare a celor doua ore si jumatate de discutiii de astazi, modificarile la actuala OUG 57/2007 nu se vor mai face prin ordonanta de urgenta, ci printr-un proiect de lege.

„Negocierile au fost grele, dar constructive si, intr-un final, am ajuns la punctul din care ar fi trebuit de fapt sa plecam“a spus directorul WWF Romania, Csibi Magor. „A fost acceptata propunerea noastra de a se forma un grup de lucru mixt, format din reprezentanti ai ONG-urilor, custozi/administratori ai ariilor protejate si directori de parcuri. Avem astfel speranta ca acest proces participativ va crea transparenta si discutii constructive, ducand, in final, la o lege benefica“, a conchis el.

„Ne-a trecut glontul pe la ureche si am scapat“, a comentat reprezentantul Societatii Ornitologice Romane, Ovidiu Bufnila, la finalul intrevederii. „Suntem optimisti, dar cu rezerve, pentru ca cine se frige cu ciorba sufla si in iaurt. In plus, chiar daca sa zicem ca ministrul face un proiect de lege bun, Parlamentul poate sa il macelareasca“, a mai spus Bufnila.

„A fost o discutie incredibil de fructuoasa, la care societatea civila a venit hotarata sa nu accepte ca avizele custozilor sa fie consultative pentru simplul motiv ca presiunea factorilor economici si ale consiliilor locale de a constui tot felul de bazaconii in parcuri si arii protejate e uriasa“, a spus Liviu Mihaiu, presedintele organizatiei Salvati Dunarea si Delta. „Cand e vorba de mediu, factorul politic are tendinta de a-l considera un simplu ghiseu de avizat subordonat intereselor clientelare.“

Potrivit lui Mihaiu, grupul de lucru mixt va avea ocazia „sa indrepte anumite lacune din lege, pentru ca exista intr-adevar probleme, unii custozi nu au planuri de management, nu au consilii stiintifice, nu vin la avizare, etc. Dar deocamdata pericolul nu mai exista“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *