Ariile protejate, un dezastru in Romania

ANALIZA GREENPEACE – Ecologistii, ingrijorati de lipsa de activitate a guvernantilor
Situatia ariilor protejate in Romania este in continuare critica, la mai bine de un an si jumatate de la integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana. Ecologistii trag un nou semnal de alarma impotriva haosului din acest domeniu, cerind guvernantilor sa actioneze urgent pentru remedierea situatiei.

Organizatia ecologista Greenpeace este indignata ca intirzierea inacceptabila a infiintarii ANAP (Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate) cauzeaza efecte catastrofale asupra ariilor protejate din Romania. In opinia Greenpeace, atitudinea unor institutii ale Guvernului care intirzie in mod cel putin dubios sa dea nastere ANAP pentru a asigura conservarea ariilor protejate este o catastrofa. „Padurile au fost deja mutilate prin toata tara cu sprijinul legiuitorilor si al functionarilor Ministerului Agriculturii de 18 ani incoace. Acum si natura salbatica incepe sa ne spuna ca s-a facut tirziu. Amenintarile la adresa biodiversitatii sint mai mari ca oricind. Este timpul ca domnul prim-ministru Tariceanu sa intervina personal si sa recurga la cezariana pentru a face posibila scoaterea la lumina a ANAP”, a spus Gabriel Paun, Greenpeace Romania.

AMENINTARI. Cele mai semnificative amenintari care decurg din lipsa existentei structurilor de administrare ale ariilor naturale protejate sint taierile ilegale de paduri, constructiile de infrastructura, exploatarile de resurse naturale, dezvoltarea necontrolata de asezari omenesti si obiective pentru turismul in masa, dar si vinatoarea. Drujbele rasuna in toti muntii tarii de dimineata pina seara. „Drujbarii romani si cei austrieci trudesc mai nou cot la cot in padurile virgine din Muntii Vilcan. Parlamentarii frustrati vor sa vineze chiar si in parcurile nationale ultimele refugii ale animalelor salbatice. Presedintele tarii isi doreste drum national prin inima Retezatului, amenintind ultimul Peisaj Forestier Intact din zona temperata a Europei. SC Biserica SA isi face ilegal schit si hotel din beton si PVC chiar in zona de conservare speciala a Parcului National Ceahlau. Limita Parcului National Macin s-a mutat pentru a face loc dinamitarilor pentru exploatarea granitului. ATV-urile brazdeaza fara bariere ecosistemele fragile din ariile protejate. Iata doar citeva exemple de agresiuni inacceptabile la adresa diversitatii biologice si geologice a Romaniei, care nu ar trebui sa aiba loc daca ar exista administratii responsabile ale ariilor naturale protejate”, a mai adaugat Gabriel Paun. Intr-o situatie dezastruoasa se afla in acest moment si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, sufocata de braconaj, epave, gunoaie si de manageri incompetenti.

NEFUNCTIONAL. Pina in prezent, in Romania au fost declarate 963 de arii naturale protejate de interes national, care acopera peste 7% din suprafata tarii, ceea ce face ca tara noastra sa se situeze mult sub nivelul statelor europene, pentru care suprafata medie pentru ariile protejate este de 14,24%. Mai mult decit atit, Romania se afla la acest capitol si sub nivelul statelor care au aderat in mai 2004 la Uniunea Europeana. In state precum Polonia sau Ungaria, suprafata ocupata de arii naturale protejate este de 23,04%, triplu decit in Romania. Recent, in tara noastra au fost identificate 400 de situri Natura 2000, a caror suprafata reprezinta 17,84% din teritoriul Romaniei, dar acestea nu sint protejate efectiv, deoarece nu au administratii sau planuri de management, iar ANAP nu functioneaza inca. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a elaborat un proiect de hotarire de guvern privind organizarea si functionarea ANAP, dar propunerea este intirziata de institutiile implicate in avizarea documentului de lege: Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Justitiei. „Ministrii care nu au semnat inca hotarirea de guvern privind organizarea si functionarea ANAP au sansa sa isi aminteasca sa isi ia pixul la serviciu in fiecare dimineata cind trec pe la Gara de Nord, Piata Operei, Armeneasca, Giulesti, Cotroceni, Ghencea, Dristor sau Valea Cascadelor. In aceste zone, panouri de 8 mp, care contin o macheta ce ilustreaza un copac in forma unei ciuperci atomice, le vor atrage atentia ca intirzierea infiintarii ANAP are efecte catastrofice pentru ariile naturale protejate. Le cerem ministrilor sa semneze HG imediat in forma inaintata de Ministerul Mediului”, a incheiat Paun. Greenpeace cere ministrilor de la Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Internelor si Reformei Administrative si de la Ministerul Justitiei sa avizeze imediat hotarirea de guvern privind organizarea si functionarea ANAP in forma inaintata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

ABERANT
„Presedintele tarii isi doreste drum national prin inima Retezatului, amenintind ultimul Peisaj Forestier Intac din zona temperata a Europei. SC Biserica SA isi face ilegal schit si hotel din beton si PVC chiar in zona de conservare speciala a Parcului National Ceahlau”
Gabriel Paun, Greenpeace Romania

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *