Asezarile rurale se pot revitaliza prin policultura

Asezarile rurale se pot revitaliza prin policultura
Asezarile rurale se pot revitaliza prin policultura

Policultura este un sistem de agricultura in care, intr-o gospodarie taraneasca sau intr-o mica ferma se practica concomitent mai multe tipuri de culturi agricole.

Policultura este folosita in mod curent in agricultura traditionala, orientata spre autoconsum, dar cu tendinta de reintroducere si in tarile dezvoltate economic, pentru a contracara efectele nefavorabile, asupra mediului, al sistemului de monocultura.

Cand plante diferite sunt cultivate in aceeasi ferma, vorbim de policultura. Acest gen de agricultura a fost practicat in fermele familiare si gospodariile taranesti din spatiul rural. Avand mai multe culturi pe o bucata de teren in acelasi timp se favorizeaza reinprospatarea rezervei de minereale din sol, spre deosebire de monocultura unde aceasta rezerva se epuizeaza. Al doilea lucru favorabil este acela ca flora si fauna se dezvolta mai bine in zonele unde practicam policultura fata de zonele unde avem monocultura.

In prezent exista mai multe proiecte in lume pentru promovarea policulturii. La Institutul de Permacultura din Bahia, Brazilia, prin proiectele initiate s-a reinviat policultura in localitatile rurale. Dupa ce monocultura a cauzat exodul populatiei saracite la orase, prin proiectele de policultura lucrurile s-au inversat si s-a constatat o crestere a veniturilor din agricultura cu peste 40 %. De asemenea populatia rurala plecata s-a reintors pentru a incepe o viata noua in satele braziliene.

Din pacate, in noul PNDR 2014-2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu are in vederea promovare policulturii in satele si comunele din Romania, iar echipele de specialisti de la Camere Agricole nu sunt pregatite si instruite, spre aceasta directie, pentru a sprijinii familiile sarace din spatiul rural romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *