Asigurarile pentru catastrofele impotriva mediului, inexistente in portofoliul companiilor

Politele de asigurare pentru raspundere civila pentru poluare sunt un subiect destul de sensibil in Romania, atat pentru autoritati, cat si pentru asiguratori. Desi accidentele cu materiale poluante sunt destul de dese la noi, nimeni nu ia nici o masura pentru a ridica standardele de siguranta. Asiguratorii nu incheie o astfel de asigurare pentru ca riscurile sunt prea mari. Companiile care folosesc substante periculoase se complac in situatie datorita faptului ca amenzile date de autoritati sunt destul de mici, iar legislatia este una destul de permisiva in acest domeniu.

Lipsa unei legislatii adecvate in domeniul protectiei mediului permite marilor poluatori sa se joace cu natura in schimbul unor amenzi infime. La aceasta se adauga si siguranta minima pentru astfel de riscuri, fapt care face ca aproape nici una din companiile de asigurari sa nu-si permita sa incheie o astfel de polita din cauza riscului ridicat de plata. „Ne-am cam jucat cu mediul, pentru ca nu avem o anumita legislatie bine stabilita pe acest domeniu. Trebuie sa respectam mai intai toate normele de protectie cu privire la mediu si de abia apoi sa ne gandim la urmatorul pas.
Prima data trebuie sa crestem gradul de constientizare la tot ce tine de poluare, apoi sa facem cateva contrale eficiente si apoi ar trebui impusa o asigurare obligatorie pentru asa ceva. Nu se stie cand aceasta va fi impusa, dar vom ajunge si acolo”, ne-a declarat Doina Epure, secretar general in cadrul Unita Vienna Insurance Group (UVIG). Deocamdata, in Romania o singura companie ofera o polita pentru raspundere civila de asigurare si aceasta pentru ca este puternic sustinuta „din spate”. Reprezentanta UVIG a mai spus ca nici unui asigurator nu-i convine sa i se transfere un risc atat de mare, avand in vedere gradul foarte scazut de securitate in domeniul poluarii din Romania. Majoritatea companiilor de la noi nu intrunesc masurile minime de siguranta. Acest fapt explica si de ce companiile autohtone de asigurari nu au in portofoliu o polita de acest gen.

Se impune obligativitatea unei astfel de asigurari
Reprezentantii brokerilor de asigurari cred ca o astfel de asigurare ar trebui impusa obligatoriu, mai ales ca numarul accidentelor care se soldeaza cu deteriorarea faunei si florei sunt din ce in ce mai multe. „Sigur ca se impune obligativitatea, dar importanta este si stabilirea unei sume minime acoperitoare. Asiguratorii nu au aceasta polita in portofolii din lipsa de educatie, iar autoritatile se rezuma la amenzi si nu obliga poluatorul sa aduca mediul la starea initiala, nu mai vorbim de afectarea pe termen lung a faunei, florei cat si a sanatatii”, ne-a spus Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). Totul tine de mentalitatea managerilor companiilor care polueaza. „Scopul lor ar trebui sa fie protectia mediului, in schimb, pentru ei, prioritare sunt aspectele economice si cele sociale. Daca firmele poluatoare ar veni voluntar pentru a-si incheia o polita de acest gen, altfel ar sta lucrurile. O polita pentru risc accidental ar costa in jurul a cateva mii de euro, in cazul in care compania s-ar asigura pentru un milion de euro. Daca aceasta ar fi cu acoperire graduala, pretul politei ar fi mult mai mare”, ne-a declarat Mihai Lucanu, director QBE Insurance.

Asiguratorii nu se incumeta sa incheie polite
In general, brokerii de asigurari cunosc cel mai bine problema, pentru ca au un mai bun management de risc. „In general, aceasta polita nu se ofera, pentru ca industria noastra este una foarte veche, standardele de protectie sunt foarte mici si nici legislatia in vigoare nu este cine stie ce. Avand in vedere expunerea foarte mare pe care o are o astfel de asigurare, nici un asigurator nu se incumeta sa incheie o astfel de polita. Pana si afara aceasta este tratata cu mare atentie, pentru ca efectele poluarii sunt foarte costisitoare. Plus ca in Romania nu ai cui sa oferi. Ca sa plasezi in reasigurare costa foarte mult si risti sa primesti un refuz din partea clientului”, ne-a declarat Sorin Baltasiu, director suport vanzari pe tara pentru Allianz Tiriac Asigurari.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *