Asociatia „Cutu, cutu” si Legea sterilizarii cainilor

Asociatia „Cutu, cutu” si Legea sterilizarii cainilor

In cadrul zilelor „Pet expo” se va desfasura azi – la ora 14, in Pavilionul C1 – o conferinta pe tema importantei Legii sterilizarii cainilor. Cu aceasta ocazie va fi prezentat proiectul pentru o Ordonanta de Urgenta privind sterilizarea cainilor, depus la Guvern cu numarul de inregistrare 9947/21.06.2012 Proiectul este initiat de Asociatia „Cutu, cutu” si de catre protectori de zona cu experienta.

Acesta porneste de la PL x 912/2007, proiectul legislativ care propune sterilizarea cainilor cu si fara stapan. El asteapta de 5 ani in Parlament si a fost initiat de senatorul Marius Marinescu. De asemenea, proiectul pentru OUG porneste de la Declaratia nr. 26/2011 a UE, avandu-i ca initiatori pe eurodeputatele Daciana Sarbu si Adina Valean, care promoveaza „principiul detinerii responsabile”. La acestea au adaugate cateva masuri pentru prevenirea abandonului si a atacului canin.

In cadrul unei mese rotunde, la care sa participe si celelalte ONG-uri, reprezentanti ai ANSVSA si ai Ministerului Administratiei si Internelor, putem pune la punct varianta finala pentru o astfel de ordonanta de urgenta.

In acelasi pavilion vor fi expuse, prin amabilitatea „Pet expo”, in regim gratuit, materiale informative si educative pe tema pastrarii curateniei in oras, prin strangerea excrementelor cainilor cu stapan, fluturasi privind sterilizarea cainilor si vor fi stranse semnaturi pentru diferite demersuri juridice.

Iata o expunere de motive in sustinerea proiectului de ordonanta de urgenta privind sterilizarea cainilor:

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost elaborat de membrii Asociatiei „Cutu, cutu” pe baza Proiectului legislativ din Parlament PL 912/2007, numit si „Legea Marinescu 2”, dupa numele initiatorului sau, si a Declaratiei UE nr. 26/2011, declaratie a europarlamentarelor Daciana Sarbu si Adina Valean.

O Ordonanta de Urgenta pentru sterilizarea cainilor este urgenta de gradul zero.

Toate problemele provocate cainii strazii au fost generate de lipsa unei LEGI A STERILIZĂRII in Romania.

Sterilizarea s-a dovedit in intreaga lume a fi solutia cea mai potrivita pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan.

Sterilizarea nu costa mult si nu face rau animalului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii insasi recomanda sterilizarea in locul altor metode precum eutanasia.

Organizatia PETA da publicitatii faptul ca o catea nesterilizata da nastere alaturi de urmasii ei in doar 6 ani la 67.000 de pui. In 7 ani, o pisica, impreuna cu urmasii ei, pot produce un numar incredibil de 370.000 de pui ! Este evident ca nu putem adaposti sau eutanasia un numar atat de mare de animale si cea mai logica solutie ramane sterilizarea.

Bucuresti sterilizeaza si da in adoptie maidanezii de peste 20 de ani. Cu toate acestea, avem caini pe strada si, oricate eforturi ar face administratia si iubitorii de animale, ele par „zadarnice”. In permanenta apar caini noi, nesterilizati, si mai ales pui. Aceasta situatie duce la disperarea iubitorilor de animale, ale caror eforturi se dovedesc a fi in van. Oamenii muscati isi pierd rabdarea si adeseori edilii propun solutii draconice, insa ineficiente. Care sunt cauzele acestei situatii?

Celelalte localitati nu sterilizeaza cainii fara stapan, proprietarii arunca puii cainilor cu stapan pe domeniul public si toti acesti caini migreaza catre Bucuresti, catre sursele de hrana abundente. Cazul se repeta cu toate celelalte mari orase, astfel incat avem o migratie continua pe sosele (o „storcire” continua pe sosele, am putea spune), in padure sau pe camp.

Exista si cazuri reversibile, cand, satui sa le mai fie muscati angajatii, unii angajatori incarca dube cu cate 20 de caini din curte si ii „varsa” in apropierea satelor.

Care este concluzia? Sterilizarea trebuie sa fie SIMULTANĂ, in toate localitatile, cuprinzandu-i atat pe cei fara stapan, cat si pe cei cu stapan.

Pana atunci insa, cainii fara stapan creeaza razboaie intre oameni. Cele doua opinii in opozitie au adepti deopotriva de „inversunati iar dezbaterile nu mai contenesc.

Mai multe informatii precum si caini oferiti spre adoptie, unii chiar de rasa, puteti gasi pe site-ul Asociatiei „Cutu, cutu”, la adresa web: www.cutu-cutu.ro.

(foto de pe site-ul asociatiei, cu cativa dintre cainii oferiti spre adoptie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *