Asociatia „Ivan Patzaichin” propune „Codul nautic al bunului simt in Delta Dunarii”

Asociatia „Ivan Patzaichin” propune „Codul nautic al bunului simt in Delta Dunarii”

Asociatia „Ivan Patzaichin” le propune celor care detin ambar­catiuni, un „Cod nautic al bunului simt in Delta Dunarii”, aflat inca in consultare. Astfel, reprezentan­tii asociatiei recunosc faptul ca in perimetrul rezervatiei nu trebuie sa fie interzis accesul barcilor cu motor, insa cei care folosesc barci nemotorizate trebu­ie respectati si incurajati.

Iata cele opt reguli: la intalnirea cu barci fara motor, ambarctiunile cu motor vor reduce viteza inainte si dupa ce trec de acestea, avand grija ca nici siajul sa nu le afecteze deplasarea, siguranta pe apa sau experienta pasagerilor in natura; utilizatorii de barci cu vasle vor alege trasee care sa nu obstructioneze deplasarea ambar­ca­tiunilor de viteza pe canalele principale de aprovizionare si transport; viteza si traseele am­barcatiunilor rapide se vor alege astfel incat siajul sa nu afecteze malurile, fauna si ve­getatia. De asemenea, reprezen­tan­tii Asocia­tiei propun celor care folosesc ambarcatiuni sa acorde o atentie speciala la apropierea de coloniile de pasari, pentru a se evita ca pasarile din colonie sa devina agi­tate, si va fi evitata complet apro­pierea de coloniile de cuibarit, iar in cazul opririi regulate in acelasi punct, se stabilesc si folosesc locuri de amarare si nu ancorarea, pentru a reduce impactul de durata asupra me­diului. Nu in ultimul rand, aces­tia le cer celor din delta, vizitatori sau localinici, sa evacueze restu­rile (deseuri, resturi de mancare, tot ce nu apartine Deltei), precum si a apei contaminate cu ulei sau lubrifianti in afara Deltei, astfel incat sa se evite poluarea cu orice produs sau compus care nu este specific Deltei. Este preferabil sa se foloseasca motoare consum mic, bazate pe tehnologii noi, ecolo­gice, sau motoare de propulsie in 4 timpi, pentru a evita poluarea cu ulei a ape.

„Avem nevoie de ambarcatiuni cu motor, dar si de transport alternativ. Toate modalitatile de transport trebuie sa isi gaseasca rolul si locul in circulatie, pornind de la niste reguli simple, de bun simt. Aceste reguli sunt pentru noi toti, dar nu vin sa inlocuiasca aspecte normate legislativ. Ele sunt, mai degraba, niste lucruri pe care noi, cei care circulam rar pe apa nu avem de unde sa le stim. Pentru ca nu sunt evidente de la sine, ne-am propus sa le formulam si sa le supunem inspre consultare. Insa sunt reguli care, atunci cand sunt formulate explicit, devin usor de inteles si de urmat”, spun cei din asociatie.

„Delta are nevoie si de „auto­strazi” pe apa, dar si de „pietonale” si piste pentru „bicicleta apelor” – barca cu vasle. Este esentiala intelegerea corecta a nevoilor fiecarui tip de navigatie si este necesara acceptarea lor ca un sistem integrat. Setul de recomandari reprezinta contributia mai multor beneficiari ai Deltei, utilizatori de barci de viteza si de barci cu vasle, oameni care isi doresc sa se bucure de Delta nu doar astazi, ci si in viitor. Aceasta lista este supusa consultarii tuturor celor interesati si va fi imbunatatita cu siguranta in cursul procesului de consultare”, mai spun acestia.

Propunerea acestui „Cod nautic al bunului simt in Delta Dunarii” este sustinuta si de Asociatia Salvati Delta Dunarii si de Asociatia de Ecoturism din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *