Asociatia Administratorilor de Paduri din Romania: Fondurile europene dedicate silviculturii, „o batjocura”

Asociatia Administratorilor de Paduri din Romania: Fondurile europene dedicate silviculturii, „o batjocura”
Asociatia Administratorilor de Paduri din Romania: Fondurile europene dedicate silviculturii, „o batjocura”

Ing. Gabriel Stanciu, presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri din Romania, considera ca fondurile alocate silviculturii prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sunt insuficiente si nu respecta ponderea de 30% prevazuta in legislatia europeana. Acesta solicita Ministerului Agriculturii ca 3 miliarde euro sa fie alocate silviculturii, iar masurile de sprijin sa fie incluse intr-o singura masura.

„Vazand Programul National de Dezvoltare Rurala proiectat de Ministerul Agriculturii, care este Autoritatea de Management, m-am documentat despre legislatia europeana si cum trebuia facut un astfel de program. (…) Toate masurile pe care le prevede legislatia europeana pe linie silvica si, in paralel, ce este in PNDR, este aproape zero.

Rezumand din legislatia europeana, finantarea in sectorul forestier se va face in proportie de 90% prin masurile de dezvoltare rurala. Pai noi daca pierdem PNDR, e clar ca silvicultura nu va mai fi finantata. Prin PNDR, statele membre sunt obligate sa cheltuiasca cel putin 30% din contributia totala pe FEADR pentru atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea acesteia, precum si chestiunile de mediu”, a prezentat Stanciu, in cadrul unei dezbaterii legate de proiectul noului Cod Silvic.

Potrivit acestuia, ar trebui sa existe o singura masura care sa acopere toate tipurile de proiecte din silvicultura, iar nu sa fie „amestecate” cu agricultura, fapt care face ca domeniul silvic sa fie finantat cu zero lei.

„Din 8 miliarde euro alocate pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, silvicultura are 200-300 milioane euro, restul totul merge catre agricultura, in afara de 10 miliarde care reprezinta sprijin direct pe suprafata. (…)

PNDR 2014-2020 nu finanteaza practic nimic in domeniul silviculturii, nu aloca minimum de 30% , cu sub 4% din fondurile alocate”, a punctat Stanciu.

***

Si presedintele ASFOR, Nicolae Tucunel, a reclamat sumele mici destinate finantarii proiectelor din domeniul silvic, asta desi cifra de afaceri a firmelor din domeniul lemnului unt estimate la circa 7 miliarde euro, dublu fata de cele din sectorul agricol.

„Padurea are un ciclu de viata de 100 ani. In agricultura, daca s eintampla ceva gresit, intr-un an de zile poti repara. In padure, daca gresim, gresim definitiv. Domeniul acesta merita mai mult”, a mentionat Nicolae Tucunel.

***

De cealalta parte, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Silvicultura, Doina Pana, a precizat ca a avut deja o intalnire pe aceasta tema cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Cred ca armele cele mai importante sunt vocea dumneavoastra si niste preconcluzii ale Bancii Mondiale, care a facut un studiu. Aceste preconcluzii ma vor ajuta mult in sustinere. Probabil ca o sa-l luam pe premier ca si arbitru. Eu il inteleg si pe domnul Constantin ca are alt domeniu, si pe dansul il intereseaza pomicultura, si tinerii fermieri. Toti acesti bani, cand te uiti, nicaieri nu sunt suficienti, nu sunt cati ar trebui, dar suma care vine inspre paduri trebuie sa fie mai mare. Am sa fac eforturi mari in sensul asta”, a declarat ministrul Pana.

***

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana a participat sambata la o dezbatere pe tema Codului Silvic si a legislatiei subsecvente. La evenimentul organizat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud au mai participat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Adam Craciunescu, presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri, Gabriel Stanciu, presedintele ASFOR, Nicolae Tucunel, membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultura, sefi ai ocoalelor silvice, proprietarii de paduri, precum si reprezentanti ai societatilor de prelucrare a lemnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *