Asociatia BioRomania solicita intarirea controlului in sectorul de agricultura ecologica

Asociatia BioRomania solicita intarirea controlului in sectorul de agricultura ecologica
Asociatia BioRomania solicita intarirea controlului in sectorul de agricultura ecologica

Asociatia Bio Romania solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR) intarirea activitatii de control pentru intreg sectorul de agricultura ecologica. Asociatia sesizeaza MADR ca membrii reprezenativi ai Bio Romania sunt excesiv controlati, in timp ce ceilalti operatori nu sunt controlati decat in foarte mica masura sau deloc.

“Dezamagirea operatorilor din agricultura ecologica, membrii ai asociatiei noastre, este ca membrii reprezenativi ai Bio Romania sunt excesiv controlati, iar alti operatori, care nu militeaza pentru elaborarea unei legislatii menite sa stimuleze dezvoltarea sistemului bio, nu sunt controlati decat in foarte mica masura sau deloc”-afirma reprezentantii Bio Romania. Ei mai spun ca aceste controale excesive se aplica nu doar fermierilor, ci si unor firme de certificare. “Ar fi laudabila aceasta initiativa, daca s-ar aplica tuturor comerciantilor din Romania si toti operatorii si toate firmele de certificare ar fi controlate uniform”- a declarat presedintele Bio Romania, Marian Cioceanu.

In cadrul intalnirii de lucru care a avut loc la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, reprezentantii Bio Romania au atras atentia si asupra faptului ca, in acest an, sunt cca 15.000 fermieri in conversie la agricultura ecologica si ca pentru anul 2014 este nevoie de minim 10 milioane euro pentru a achita partial sprijinul financiar prevazut de HG. 759/2010. “Deocamdata, pentru anul 2013 sunt prevazute doar 4 milioane de euro, o suma total insuficienta”-considera reprezentantii BioRomania.

De notat ca Guvernul a adoptat la sfarsitul lunii iunie a.c. un act normativ menit sa echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice, in sensul majorarii cuantumului acordat micilor exploatatii (0,3-5 ha.), de la 450 de euro, la 540 de euro euro per exploatatie. Majorarea cuantumului urmareste acoperirea taxelor de inspectie si certificare anuale pe care le platesc fermierii din domeniu, mentinand sprijinul la un nivel motivant pentru ca micii fermieri sa-si poata continua activitatea. “Desi actul normativ in cauza prevede o scadere a sprijinului pentru marile exploatatii la 611,43 euro pentru fermele aflate intre 5,1-20 ha si 510 euro pentru cele de peste 21 ha, hotararea de guvern nu dezavantajeaza marile exploatatii din sector, pentru ca acestea isi pot acoperi costurile respective prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice corespunzator dimensiunii lor”- declara atunci ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *