Asociatiile de protectia animalelor sustin sterilizarea obligatorie a cainilor si pisicilor.

Adoptii CainiAsociatiile de protectia animalelor vad cu ochi buni noul proiect al Primariei Capitalei in care sterilizarea cainilor si pisicilor de casa va deveni obligatorie, intrucat este singura modalitate viabila de a reduce numarul animalelor de pe strazi. Proiectul este realizat cu consultarea asociatiilor de protectia animalelor si a colegiului medicilor veterinari.
„Animalele comunitare sunt rezultate din animalele cu detinatori care au fost abandonate de catre acestia fie pentru ca inmultirea lor necontrolata nu a putut fi stopata din cauza lipsei de informare fie, din pacate in cele mai multe cazuri, din iresponsabilitatea acestora, care considera ca ceea ce prisoseste in casa sau curtea lui poate arunca pe domeniul public, chiar daca surplusul este reprezentat de o fiinta”, a declarat Carmen Arsene, vicepresedinte Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor.

Potrivit vicepresedintelui Federatiei, singura metoda eficienta de a stopa cresterea numarului de animale abandonate pe strazi este controlul asupra reproductiei lor si identificarea animalelor cu stapan.

Si presedintele asociatiei Robi este de aceeasi parere. „Sterilizarea obligatorie a cainilor si pisicilor cu exceptia celor cu valoare chinologica si felinologica si drept de monta conform regulamentului Asociatiei Chinologice si Asociatiei Felinologice din Romania, si cainilor utilitari, este singura masura capabila sa puna capat abandonului perpetuu de animale nedorite sau in exces”, a declarat Marilena Cristian, presedinte Robi.

Presedintele asociatiei sustine ca daca in alte state in care democratia este la ea acasa pot sa impuna cetatenilor sa-si sterilizeze animalele, „nu vedem de ce Romania ar trebui sa aibe o alta politica. Cei care merg in aceste state sunt placut surprinsi ca nu vad haite de caini. Putini sunt insa cei care inteleg rostul legilor care au condus la acesta situatie”, a spus Marilena Cristian.

Majoritatea oamenilor ce sunt impotriva sterilizarii obligatorii fac referire la dreptul animalelor de a procrea si la beneficiile acestui drept.

sterilizarea animalelor„Intr-adevar orice animal are dreptul de a procrea. Reprezinta unul dintre drepturile lor, atunci cand vrem sa le recunoastem. Dar are mai mult dreptul la viata. Acesti pui nenascuti sunt condamnati: fie la moarte, fie la o viata in care cautarea de hrana in tomberoane sau in mila oamenilor sau cautarea unui colt in care sa se incalzeasca sau teama ca omul il va agresa fizic devin singurele preponderente”, a explicat vicepresedintele Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor, subliniind ca nu s-ar fi impus aceasta obligativitate a sterilizarii daca am fi fost o societate responsabila.

Beneficiul procrearii se bazeaza in mare parte pe o legenda sau pe afirmatii facute in afara studiilor, veterinarii sustin dimpotriva ca cea mai buna varsta de sterilizare este la aproximativ sase luni.

„Traim in Romania, unde spiritul civic nu exista, asa ca trebuie o norma pe care cetatenii sa fie obligati a o respecta. Daca nu se mai vor caini pe strada, solutia sterilizarii tuturor este cea care trebuie aplicata in accest moment. Mai tarziu, peste 5-10 ani, cand se va regla situatia, actul poate fi revocat”, a explicat Luminita Halmageanu, de la SPCA, Societate pentru Prevenirea Cruzimii fata de Animale.

SPCA a mai precizat ca implantarea de microcip este „cartea de identitate” a animalului dar si a stapanului care il va putea gasi daca il pierde, dar va trebui si sa dea socoteala si daca il abandoneaza.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *