Astra Film Festival pune degetul pe ranile Pamantului

Astra Film Festival pune degetul pe ranile Pamantului

Patru lungmetraje europene remarcabile care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugureaza, duminica, 30 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, programul special – ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival 2011. ECOcinematogrAFF va fi un program complex in care publicul este intampinat cu filme, muzica si un Targ de bucate traditionale.

Cele patru filme diferite tematic si stilistic, dar in egala masura captivante si provocatoare, sunt: Acasa (Home, Franta, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regie si productie de Tracy Worcester, Gandeste global, actioneaza local (Solutions locales pour un désordre global, Franta, 2010), regie Coline Serreau si Subjugare – Pledoarie pentru nenascuti (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl.

Documentarele nu se multumesc sa traga semnale de alarma, prin intermediul unor imagini si interviuri relevante, filmate si realizate in toata lumea, ci si ofera solutii eficace, de care trebuie sa stim si pe care putem sa le punem in practica, la randul nostru.

ECOcinematogrAFF are rolul de a-i constientiza pe spectatori, intr-o maniera accesibila, asupra unor teme legate de hrana, de mediu inconjurator si resursele sale, si implicit, asupra viitorului societatii umane. Daca, in cei aproape 20 de ani de existenta, AFF le-a deschis ochii catre lume, prin intermediul filmului documentar, zecilor de mii de participanti la eveniment, a venit vremea ca publicul deja fidelizat, precum si pentru publicul larg, sa aiba sansa de a cunoaste mai bine problemele planetei si ale omenirii.

Nu am putut trece cu vederea faptul ca vin tot mai multe documentare care vorbesc (mai bine spus, striga) despre problemele legate de alimentatie, productia lor, lumea chimizata in care traim, iar pe televiziuni nu se pot vedea astfel de productii – declara Dumitru Budrala, directorul festivalului. Avem bucuria ca filmul Afacerea cu Porci sa fie prezentat in premiera, in Romania, in prezenta regizoarei din Anglia.”

Cel mai important eveniment, in domeniul filmului documentar, din Europa Centrala si de Est, Astra Film Festival (25-30 octombrie) si-a asumat, inca din 1993, misiunea de a aduce in atentia publicului documentarul, ca mijloc de comunicare tot mai indragit nu doar de cineasti, ci si de jurnalisti, activisti si educatori. Astfel, AFF a devenit, atat pentru profesionistii si studentii din domeniu, cat si pentru publicul larg, indiferent de varsta, Casa documentarului din Romania.

Astra Film Festival este organizat de Muzeul Astra si Astra Film din Sibiu, cu sprijinul CNC, Consiliul Local Sibiu prin Primaria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ICR.

Parteneri: Deventer, Discovery Channel, Fundatia Ratiu, Productions Maj, Kodak, TNRSS, Gedeon Programmes, Grupul Editorial Corint si Atrium.

Parteneri media: TVR, TV5 Monde, HBO, Magic Fm, HotNews, Adevarul, Formula As, The One, Tribuna, Sibiu 100%, RRA, RRC, Radio Cluj, Zile si Nopti, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, HipMag.ro, Art Act Magazine, Eveniment Tv, TV Sibiu, Antena 1 Sibiu.

Sponsor principal: Sony

Sponsori: Empire Video Production, HBO.

Acasa (Home, Franta, 2009), in regia lui Yann Arthus-Bertrand, este un documentar interesant nu doar prin prisma subiectului „fierbinte” abordat, ci si datorita modalitatii inedite si spectaculoase prin care acesta este pus in valoare. Acasa produs de celebrul cineast francez Luc Besson si narat de populara actrita americana, de cinci ori nominalizata la Oscar, Glenn Close – este primul film compus integral din cadre aeriene. Pentru acestea, Yann Arthus-Bertrand si echipa sa s-au deplasat in 54 de tari ale lumii, reusind sa ne convinga ca, daca in cei 200.000 de ani ai existentei sale, omenirea a compromis grav echilibrul planetei, nu mai putem ignora sau minimiza pericolul si trebuie sa actionam decis, impreuna, pentru a pune punct tendintei de degradare a ecosistemului, inainte ca raul sa devina ireversibil. Gratie minunatelor filmari aeriene, Acasa ne ofera si ocazia rara de a beneficia de o perspectiva de ansamblu asupra schimbarilor pe care le sufera mediul inconjurator.

Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regizat si produs de Tracy Worcester, este un documentar de investigatie profesionist, rodul unei anchete care a durat patru ani si a scos la lumina adevaruri ascunse si socante. Pentru a dezvalui modul in care cresterea si procesarea intensiva ale porcinelor afecteaza calitatea alimentatiei si a ambientului, dar si sanatatea si bunastarea comunitatilor agricole, realizatoarea s-a infiltrat in ferme din Europa (in special Polonia si Romania) si SUA, confruntandu-se cu cele mai importante firme multinationale, aflate in continua expansiune, din aceasta industrie foarte profitabila. Mesajul filmului este ca noi, consumatorii avizati, putem spune nu corporatiilor, care calca in picioare comunitati intregi, distrugand democratia si cultura – daca ne-am folosi de puterea noastra de cumparare si am opta hotarat pentru produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute in conditii naturale si sanatoase, am putea prelua controlul.

Gandeste global, actioneaza local (Solutions locales pour un désordre global, Franta, 2010), scris si regizat de Coline Serreau, incepe prin a demonstra, gratie numerosilor experti intervievati (din Brazilia, Elvetia, Franta, India, Maroc, Ucraina), faptul ca sistemul agricol mondial a fost si este pervertit de imperativele financiare ale marilor companii. Dar realizatoarea documentarului nu se opreste aici. Spre deosebire de filmele alarmiste si catastrofiste cunoscute, acesta propune si solutii locale ale haosului global. Agricultori, economisti si filosofi, constienti ca societatea noastra s-a impotmolit in actuala criza ecologica, financiara si politica, inventeaza si experimenteaza cu noi alternative. Astfel, filmul ne invita sa descoperim sisteme si tehnici de productie care s-au dovedit eficiente nu doar in obtinerea unor recolte mai bune, cu alimente mai sigure, prin utilizarea rezonabila a resurselor, ci si in repararea daunelor si oferirea unei vieti comunitare mai sanatoase.

Subjugare – Pledoarie pentru nenascuti (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl vorbeste despre „lumea chimica” in care traim si pe care noi insine ne-am construit-o, incepand cu al Doilea Razboi Mondial. Daca, pe atunci, omenirea folosea anual un milion de tone de substante chimice, azi s-a ajuns la 500 de milioane de tone, in conditiile in care, dintre industriile mondiale, cea chimica cunoaste cel mai rapid ritm de crestere; zi de zi, utilizam cam 100.000 de substante chimice. Regizorul-scenarist a efectuat un test de sange, ale carui rezultate sunt analizate de un profesor renumit, pentru a explica „incarcatura chimica” existenta in corpul tuturor persoanelor nascute dupa razboi. Documentarul ne prezinta marturiile si opiniile a 23 de oameni de stiinta (din Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia si SUA) despre problemele pe care aceste substante chimice, pe care le purtam cu noi si le folosim zilnic, le pot genera.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *