Astroclubul Bucuresti: Daca sistemul nostru de iluminat public si privat ar fi unul corect si eficient energetic, am economisi 30% din banii publici cheltuiti pe iluminat

Cu ocazia Earth Hour 2009, Astroclubul Bucuresti a realizat un studiu de calitate a cerului, menit sa puna in evidenta cu cat ar scadea poluarea luminoasa din capitala daca am avea un iluminat corect.
poluare luminoasa
Studiul a constat in determinarea celei mai slabe stele vizibile pe cer cu ajutorul unui aparat special numit Sky Quality Meter. Observatiile s-au realizat pe parcursul orei in care au fost stinse luminile de la obiectivele care au participat la campanie: Palatul Parlamentului, Opera Romana, Cercul Militar si Muzeul National de Arta a Romaniei. Pentru a face o comparatie, observatiile au fost repetate in fiecare dintre aceste locuri imediat dupa aprinderea luminilor.

Rezultatele studiului au fost semnificative, magnitudinea limita crescand de la 16,40 la 17,00 la Muzeul National de Arta a Romaniei, de la 16,50 la 17,00 la Cercul Militar si de la 16,80 la 17,00 la Palatul Parlamentului. La Opera Romana, intrucat nu s-au stins lumini foarte multe, valoarea a ramas aceeasi – 17,00.

Comparand valorile din timpul Earth Hour cu cele de dupa aprinderea luminilor, am putut constata o diferenta sesizabila de magnitudine a stelelor. Mai simplu spus, aparatul ne-a aratat ca pe durata stingerii becurilor, calitatea cerului s-a imbunatatit semnificativ. Ce este si mai surprinzator este faptul ca aceasta scadere a gradului de poluare luminoasa s-a resimtit doar stingand cateva lumini. Imaginati-va cum ar fi daca sistemul nostru de iluminat public si privat ar fi unul corect si eficient energetic. Am economisi 30% din banii publici cheltuiti pe iluminat, am trai intr-un oras nepoluat luminos, iar copiii nostri s-ar bucura de frumusetile unui cer instelat chiar de la ei din balcon, afirma Zoltan Deak, membru al Astroclubului Bucuresti, unul dintre realizatorii studiului.

Diferenta in calitatea cerului s-a resimtit si cu ochiul liber, pentru cei care au stiut cum sa priveasca spre cer. Pana in ora 20:30 se vedeau pe cer 4-5 stele. Cand s-au stins luminile de la Palatul Parlamentului, am ramas de-a dreptul uimit privind spre cer: puteam distinge cu usurinta pe putin 20 de stele. Constelatia Orion, spre exemplu, se vedea acum foarte bine si am putut arata oamenilor prin telescop o nebuloasa din aceasta zona a cerului, povesteste Mihai Rusie, membru al Astroclubului Bucuresti, cel care a fost prezent in Piata Constitutiei pentru a arata participantilor la eveniment ce se poate vedea prin telescop.

Echipa care a contribuit la realizarea studiului cu ocazia Earth Hour 2009 a fost compusa din: Zoltan Deak, Ruxandra Popa, Mihai Rusie, Oana Sandu, Mircea Radutiu, Teodor Ficleanu si Dumitru Daniel, toti membri ai Astroclubului Bucuresti.

Studiul calitatii cerului nu se reduce doar la estimarile realizate cu ocazia Earth Hour. Membrii clubului de astronomie din Bucuresti realizeaza astfel de estimari in mod constant, din diferite zone ale Bucurestiului. Studiul face parte din campania Ai dreptul la noapte! – un demers initiat si coordonat de Astroclubul Bucuresti pentru a combate poluarea luminoasa. Campania cuprinde, alaturi de acest studiu, si activitati de informare a publicului larg si a autoritatilor. Mai multe detalii pe www.poluarealuminoasa.ro.

Informatii utile de la Astroclubul Bucuresti

Magnitudinea reprezinta stralucirea unui obiect ceresc, asa cum este ea perceputa de ochiul omenesc. Aceasta este desemnata prin valori numerice ce porneau initial de la 1 – cea mai stralucitoare stea pana la 6 – o stea care de abia mai poate fi vazuta cu ochiul liber. Ulterior, pe masura ce astronomii au descoperit alte stele care depaseau valorile cuprinse intre 1 si 6, au aparut valori negative ce desemneaza obiecte foarte stralucitoare sau valori cu mult peste 6, care desemneaza obiecte extrem de slabe, vizibile printr-un instrument astronomic. Diferenta dintre doua stele cu magnitudini consecutive este de 2,512. Adica o stea este mai stralucitoare de 2,512 ori decat urmatoarea pe scala magnitudinii.

Magnitudinea stelelor este un indiciu pentru calitatea cerului dintr-un anumit loc si poate desemna cat de poluat luminos este locul respectiv. Aceasta estimare este posibila deoarece cu cat un oras este mai plin de lumini, irositor indreptate spre cer, cu atat pot fi vazute doar stelele foarte stralucitoare, cele mai mici devenind invizibile. Astfel, un cer de tara cu sute de stele indica o zona fara poluare luminoasa, in timp ce un oras precum capitala, unde se vad doar cateva zeci de stele, indica o zona extrem de poluata cu lumina. Cerul este acelasi peste tot, gradul de iluminare este cel care ne permite sa vedem mai multe sau mai putine stele. Cu alte cuvinte, daca Bucurestiul ar reduce din poluarea luminoasa ne-am putea bucura de cerul de la tara chiar din capitala.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *