Atacul porcului eco si evolutia preturilor la mancare pana la Craciun. Cu cat ar vrea producatorii sa le scumpeasca si unde sunt cele mai ieftine alimente

Atacul porcului eco si evolutia preturilor la mancare pana la Craciun. Cu cat ar vrea producatorii sa le scumpeasca si unde sunt cele mai ieftine alimente

Producatorii vor sa mareasca preturile la mancare, dar sustin ca piata nu le permite in momentul de fata si dau asigurari ca sarbatorile nu vor fi un prilej de a-si rotunji profiturile.

Majorarea tarifelor la utilitati, dar si a preturilor la combustibili si materie prima au facut ca producatorii de carne, paine si lactate sa mearga pe minus in ultimele luni, insa noi scumpiri in perioada Craciunului ar insemna vanzari mai mici si costuri de productie mai mari, spun reprezentantii din industrie.

”Pentru ca societatile comerciale sa reziste trebuie sa creasca preturile, insa, pe de alta parte, mai exista si problema veniturilor populatiei. Salariile marii majoritati nu au crescut. Veniturile sunt in scadere, pentru ca preturile la alimente, la apa calda, la intretinere, la combustibili au crescut, ceea ce inseamna ca veniturile familiilor sunt in scadere”, a declarat pentru gandul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

In opinia sa, preturile ar trebui sa fie majorate cu 10-15% pentru ca jucatorii din industrie sa reziste, insa procentul este prea mare pentru a putea fi suportat de populatie. ”Cred ca cel mai realist ar fi 50% din acest procent”, sustine Frumosu. Sindicalistul este de parere ca pentru a contrabalansa scumpirile la combustibili, energie electrica si materie prima, Guvernul trebuie sa reduca fiscalitatea, ceea ce le-ar permite companiilor sa-si reduca din cheltuieli si sa mentina preturile la nivelul actual.

Minea, Romalimenta: Speculatorii din piete cumpara porcul din hypermarket si spun ca e crescut eco la ei in curte

Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara (Romalimenta), sustine ca pretul la carnea de porc s-a stabilizat in toata Europa. De aceea nu se asteapta la noi scumpiri in perioada sarbatorilor.

”De sarbatori majorarile nu sunt semnificative sau cel putin nu sunt ale noastre. Sunt ale pietei gri spre negru. Tot felul de persoane profita de ocazie si se duc in piete sa speculeze. Le spun clientilor ca porcul cumparat din hypermarket a fost crescut in gospodarie, e bio, e eco si dubleaza preturile”, ne-a declarat Minea. Presedintele Romalimenta a mai subliniat ca de sarbatorii marii producatori prefera sa faca reduceri pentru a vinde mai multa marfa.

Cea mai ieftina carte de porc poate fi cumparata din pietele din judetul Prahova, unde kilogramul de carne nu depaseste 10 lei, conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de la sfarsitul lunii octombrie. La polul opus se afla judetul Brasov, unde locutoitorii scot din buzunar chiar si 20 de lei pentru un kilogram de carne de porc.

Carnea de pasare poate fi achizitionata la cel mai bun pret in pietele din Teleorman, unde un kilogram costa intre 8 si 8,5 lei. La Iasi, pe de alta parte, pretul unui kilogram de carne de pui se situeaza intre 10,5 si 15,2 lei.

Click pe imagine pentru a vederea care sunt cele mai scumpe si cele mai ieftine piete din tara

 

Reprezentantii hypermarketurilor, speriati de amenintarile producatorilor

Producatorii de preparate de carne au anuntat joi ca vor sa majoreze preturile cu pana la 15%, pana la Craciun. ”Noi speram sa nu ajungem sub nicio forma la aceste scumpiri pentru ca ne zbatem pe o piata cu acelasi numar de clienti, puterea de cumparare este in scadere, inflatia este de 5,75% si nu se regaseste in salarii”, a declarat pentru gandul Delia Nica, vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Nica a subliniat ca pretul producatorului nu e ceva ce poate fi combatut, dar si ca producatorii depind la randul lor de furnizori care depind de pretul materiei prime. Pretul de la raft al alimentelor este rezultatul acestui lant si depinde si de cursul leu/euro, dat fiind ca Romania importa foarte mult, a argumentat Nica.

In ceea ce priveste eventuale scumpiri in perioada urmatoare, in special de sarbatori, reprezentanta AMRCR ne-a precizat ca ”nu avem previziuni. Nu putem sa comparam nimic cu nimic, nimic nu seamana cu anul trecut. O sa vedem atunci cand o sa cumparam”.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca alimentele s-au scumpit anul acesta, pana in luna septembrie, cu 5,1% fata de sfarsitul lui 2011.

Cum cat s-au scumpit alimentele de baza anul acesta

AlimentMajorarea preturilor in perioada decembrie 2011-septembrie 2012 (%)
Produse de morarit si panificatie4,1
Cartofi20,2
Fructe proaspete14,9
Carne de porc4
Carne de pasare3,6
Lapte1,1
Branza2,2
Oua-0,5

Sursa: INS

Patronat: Brutarii au incercat sa scumpeasca painea, dar au scazut comenzile si au dat inapoi

Nivelul TVA, economia nefiscalizata si cresterea accelarata a pretului graului din ultima perioada au facut ca multe brutarii sa mearga pe pierdere in a doua jumatate a anului, sustin reprezentantii Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN).

”Pretul graului a crescut din iunie si pana acum cu 70%, pretul fainii a crescut cu 50%. Ponderea fainii in pretul painii este de 50%. Brutarii au incercat sa scumpeasca painea dar au constatat ca le scad comenzile si au dat inapoi”, sustine Aurel Popescu, presedinte ROMPAN.

Popescu ne-a asigurat ca producatorii nu intentioneaza sa scumpeasca produsele de panificatie de Craciun. ”Cel putin pana in martie nu se va intampla nimic in piata. Niciodata n-am scumpit painea in prag de sarbatori”, ne-a declarat el.

Conform estimarilor ROMPAN, piata neagra reprezinta circa 70% din industria de morarit si panificatie, solutia pe care o propune patronatul fiind reducerea TVA.

Patronat: Pentru industria laptelui urmeaza o perioada dificila, postul Craciunului

Inainte de a se gandi la perioada sarbatorilor, producatorii de lapte si branza se pregatesc pentru postul Craciunului, perioada in care vanzarile vor scadea si, implicit, costurile de productie vor fi mai mari. Cu toate acestea, reprezentantii patronatelor sustin ca nu vor majora preturile si vor incerca sa treaca de luna noiembrie cu ajutorul promotiilor.

”Eu cred ca urmeaza o perioada mult mai grava – postul Craciunului – cand scad vanzarile cu circa 50%, iar micsorarea volumelor aduce dupa sine dansul promotiilor, a ofertelor si a promovarii agresive. 1-15 noiembrie este perioada cea mai grea. Cine va reusi sa produca ieftin va vinde. Volumele sunt in scadere, puterea de cumparare este redusa, iar costurile de procesare sunt mai mari”, a declarat pentru gandul Dorin Cojocaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).

Litrul de lapte poate fi cumparat la cel mai bun pret din pietele din judetul Arges (1,5 lei-2,5 lei), de doua ori mai ieftin decat din pietele din Buzau, unde litrul de lapte poate ajunge si la 5 lei, reiese din datele MADR.

In ceea ce priveste preturile branzeturilor, locuitorii din Bistrita-Nasaud pot cumpara din piete cea mai ieftina telemea (11 lei-14 lei), in timp ce in Caras Severin sau in Salaj, pentru un kilogram de telemea, poti scoate din buzunar chiar si 30 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *