Atenţie la E-urile din alimente!
Atentie la E-urile din alimente!
Atentie la E-urile din alimente!

Salajenii care achizitioneaza produse alimentare sunt sfatuti de specialistii in nutritie sa fie foarte atenti la aditivii alimentari. Potrivit inforor.com lista aditivilor alimentari insotita de bolile pe care le provoaca fiecare aditiv-E, in parte, va fi cenzurata cat mai curand. Pana atunci, insa, consumatorii care vor sa aiba grija de sanatatea lor trebuie sa stie ca aditivii alimentari, interzisi in unele tari precum Ungaria, Canada sau Germania, fiind considerate substante deosebit de periculoase, in Romania sunt considerate inofesive si ca atare legalizate. Specialialistii atrag atentia ca aditivii alimentari pot cauza o serie de boli. Conform sursei citate, aditivi alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, lista fiind una destul de lunga. De exemplu printre aditivii alimentari care produc cancer se numara: E131, E142 , E211, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E239, E330; aditivii alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, E25, E252 (nitriti si nitrati); aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, E231, E232, E233; aditivi alimentari care atacã sistemul nervos: E311, E312; aditivi alimentari care pot produce tulburãri digestive de genul indigestiei, vomã si colici abdominale: E338, E339, E340, E341, E463, E465, E466, E450, E461, E407 (caragenan – in inghetata); Aditiv care distruge vitamina B12: E200 (acid ascorbic); aditivi care determina afecþiuni intestinale: E220, E221 (metabisulfit de potasiu), E222, E223 (metabisulfit de sodiu), E224 (metabisulfit de potasiu); aditivi care cresc nivelul de colesterol: E320, E321; aditivi periculosi: E120, E124; aditivi suspecti (nitratii si nitritii): E121, E141(verde de briliant), E150 (caramel), E153, E171, E172, E240, E241.

E123 – unul dintre cei mai periculosi aditivi

Consumatorii trebuie sa stie ca printre cei mai periculosi aditivi alimentari se numara E123, care in prezent, in Statele Unite ale Americii este interzis.Acesta se gaseste de regula in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite, creme de branzã si este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeaºi categorie se afla si E110, care intra in componenta dulciurilor, mai ales a prafurilor de budinca. Potrivit listei de aditivi alimentari periculosi publicata pe inforor.ro, aditivul E 330 – acidul citric, produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Acest aditiv se gaseste in aproape toate sucurile din comert. De asemenea, E102 – tartrazina – este un alt colorant cu actiune cancerigena ce se gaseste in dulciuri si budinci.
Specialistii recomanda tuturor consumatorilor, in special celor care deja au diferite probleme de sanatate, sa evite achizitionarea produselor care contin acesti aditivi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here