Atentie la muscaturile de capusa!

Insecte purtatoare de virusuri sau de bacterii, capusele pot favoriza aparitia unor afectiuni grave. In prima faza, intepaturile la nivelul membrelor si capului pot cauza febra, cefalee, oboseala si dureri musculare. muscatura de capuse

Specialistii afirma ca nu toate capusele sunt purtatoare de bacterii sau de virusuri. Cand o capusa neinfectata se hraneste cu sangele unui animal bolnav, aceasta ingera si bacteria sau virusul respectiv. Acesta va trai in intestinul capusei si va infecta un alt animal sau un om.

„In urma intepaturii de capusa pot aparea febra patata mediteraneana (febra butonoasa), la care -rezervorul- bacteriei este capusa cainelui maro, encefalitele virale cu virus herpes simplex sau cu virus varicelo-zosterian, produse prin intepatura capusei de colorado, dar si boala Lyme, transmisa prin intermediul animalelor salbatice si unora domestice (cainele sau pisica)”, explica medicul de familie Monica Jugravu.

Intepatura poate fi recunoscuta usor din cauza faptului ca determina aparitia unei papule (leziune superficiala a pielii) de culoare rosie sau bruna, care creste in dimensiuni. Poate fi dureroasa, da mancarimi si se poate extinde pe membre.

Antibiotice, in faza initiala

In caz de intepatura, capusa trebuie imediat indepartata, prin extragerea cu o penseta, altfel existand riscul de suprainfectare. Locul trebuie spalat si dezinfectat. In faza initiala, medicul va recomanda administrarea de antibiotice, iar la aparitia complicatiilor, poate sugera spitalizarea.

Pot da complicatii serioase

In lipsa tratamentului, dupa o saptamana de la intepatura apar febra, cefalee, oboseala, dureri musculare, urmate de o perioada asimptomatica. Aceasta perioada poate fi insotita apoi de afectare meningocerebrala: cefalee intensa, varsaturi, somnolenta, convulsii, stare confuzionala, atrag atentia specialistii, perioada care poate dura intre trei si 30 de zile.

„Exista si un al doilea stadiu al bolii, cu afectare neurologica si cardiaca, manifestari ce apar la patru-cinci saptamani de la debutul afectiunii, cu meningita, encefalita sau paralizii ale nervilor faciali. In acest stadiu, manifestarile bolii pot dura cateva luni”, afirma medicul Monica Jugravu. In al treilea stadiu al bolii apar tumefactie, edem si durere la nivelul articulatiilor genunchilor, coatelor si gleznelor.

Cum le putem preveni

Pentru evitarea acestor neplaceri, este indicat ca posesorii de animale (de caini si de pisici) sa le deparaziteze in mod regulat.

„In plus, este recomandata purtarea hainelor de culoare deschisa, a pantalonilor lungi si a bluzelor cu maneci lungi si, in general, evitarea zonelor cu iarba inalta si a zonelor cu multa umezeala si vegetatie”, spune medicul.

„Locuitorilor din zonele impadurite, unde pericolul reprezentat de capuse este mai mare, le este recomandata efectuarea unui vaccin specific. ” – Monica Jugravu, medic de familie

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *