Atentie la nivelul de colesterol din sange

img018.jpgIn ultimii ani, statisticile arata ca numarul de infarcturi miocardiace si atacuri cerebrale vasculare a crescut enorm de mult. Nivelul de colesterol ridicat este una din cauzele principale ale acestor probleme. Colesterolul se depune pe interiorul peretilor vaselor de sange formand placi de aterom si ingusteaza vasul, scazand astfel debitul de sange din teritoriul irigat de respectivul vas. De aceea nu mai ajunge suficient oxigen la tesuturi. Acest lucru se intampla cu precadere tesuturilor mari consumatoare de oxigen, cum sunt creierul si inima. De aceea, colesterolul crescut este un factor de risc mai ales pentru accidentul cerebral vascular si pentru cardiopatia ischemica, dar si pentru alte numeroase afectiuni.

In principiu, un total de 200 mg/dl colesterol este considerat drept normal. In aceasta cantitate, colesterolul are efecte benefice pentru organism: se gaseste in structura membranelor celulare, dar intervine si in formarea anumitor hormoni, a vitaminei D si a acizilor biliari. Pentru toate acestea, organismul are nevoie de mici cantitati de colesterol; cand valorile acestuia cresc incep sa apara complicatii, dintre care cea mai importanta este ateroscleroza. De aceea, intrebarea care trebuie sa ne-o punem nu este daca avem sau nu colesterol in sange, ci daca acest colesterol este in exces. O data la trei luni, oamenii ar trebui sa-si faca un control pentru a vedea nivelul de colesterol din organism.

Exista o multitudine de factori care influenteaza cresterile si scaderi ale colesterolui. Dintre acestia amintim:

  1. ereditatea;
  2. dieta;
  3. greutatea corporala – persoanele cu greutate corporala peste limite admise pentru varsta si sex au valori crescute ale colesterolului;
  4. activitatea fizica – sedentarismul este dusmanul principal al individului;
  5. varsta si sexul – principalele persoane avizate sunt barbatii peste 45 ani cu talie excesiv dezvoltata si femeile ajunse la menopauza;
  6. alcoolul – consumat in cantitati moderate (1 pahar/zi) are efecte benefice asupra organismului.

Principalul factor la care cu totii am putea contribui pentru a scadea nivelul colesterolului in sange ar fi o dieta echilibrata.

  •  folosirea semintelor in dieta este benefica. Ele contin acizi alfa – linoleici – un tip de acid gras omega 3;
  •   bea sucuri proaspete, cafea neagra sau ceai;
  •   consuma alimente bogate in fibre cum ar fi: ovazul, portocalele, perele si morcovii;
  •  redu carnea, lactatele si uleiurile de provenienta tropicala, care sunt bogate in grasimi saturate;
  • axeaza-te pe fructe, legume, fasole, pastai, nuci si masline;
  • mananca multe fructe si evita deserturile care ingrasa.

Sanatatea ar trenui sa fie principala preocupare a omului modern. Dieta, mentinerea greutatii corporale si exercitiul fizic nu pot fi inlocuite cu nimic altceva, ele ducand la o viata echilibrata si o stare de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *