Atentie la substantele care otravesc ficatul!

Abuzul de alcool, expunerea indelungata la solventi si supradozarea de medicamente pot da hepatita toxica. Persoanele cu afectiuni ale ficatului, precum hepatitele virale, sunt mai expuse riscului de a face hepatita toxica. Medicii avertizeaza ca supradozarea pastilelor lezeaza ficatul.supradoze

Hepatita toxica este o inflamare a ficatului si apare in urma inhalarii sau ingerarii unor substante chimice, medicamente sau ciuperci otravitoare.

Persoanele care, prin natura profesiei, vin des in contact cu noxe precum solventii pot dezvolta hepatita toxica. Printre simptomele care pot anunta o hepatita toxica se numara starea accentuata de oboseala, pierderea poftei de mancare si greata.

Odata depistata hepatita toxica, trebuie oprita administrarea medicamentului sau venirea in contact cu factorul care a declansat-o, in caz contrar putandu-se produce insuficienta hepatica, ciroza sau chiar decesul.

„Sunt mai vulnerabile la a face hepatita toxica persoanele care au deja afectiuni precum hepatitele virale sau cele care consuma frecvent alcool”, afirma prof. dr. Victor Voicu, seful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie si Psihofarmacologie Clinica a UMF „Carol Davila” din Bucuresti.

Supradoza de paracetamol, toxica

Icterul, durerile abdominale puternice si febra sunt cateva dintre simptomele date de hepatita medicamentoasa, care pot aparea la cateva zeci de minute sau ore de la o supradoza de pastile.

Exista si hepatite toxice care evolueaza chiar si ani de zile in cazul unui tratament medicamentos de lunga durata.

Teoretic, orice medicament poate afecta ficatul. Exista insa unele pastile recunoscute pentru efectul lor toxic asupra ficatului, una dintre ele fiind paracetamolul. „O doza de 25-30 de grame de paracetamol poate fi fatala”, avertizeaza prof. dr. Victor Voicu.

Alte medicamente care produc leziuni la nivelul ficatului sunt izoniazida (indicat in tuberculoza), acidul valproic (antiepileptic), statinele (indicate pentru scaderea nivelului colesterolului), tetraciclina, diclofenacul si papaverina.

Intoxicatia cu ciuperci, o urgenta medicala

Voma, diareea, salivatia abundenta, colicile puternice, transpiratia excesiva si senzatia de frig sunt cateva dintre simptomele care anunta o intoxicatie cu ciuperci, una dintre cauzele hepatitei toxice.

Toxinele din ciuperci (precum cele din specia Amanita) sunt nocive pentru ficat, o doza mare putand cauza chiar decesul. De aceea, este necesar transportul victimei la cea mai apropiata sectie de Urgenta in timp util.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *