Atmosfera Pamantului sufera de „mahmureala nucleara”

Atmosfera Pamantului sufera de „mahmureala nucleara”
Atmosfera Pamantului sufera de „mahmureala nucleara”

Particulele radioactive rezultate in urma testelor nucleare care au avut loc acum cateva decenii inca persista in straturile superioare ale atmosferei, sustin rezultatele unui nou studiu.

Anterior, oamenii de stiinta credeau ca resturile nucleare care ajung la inaltimi mari vor fi neglijabile. Cu toate acestea, noua cercetare arata ca izotopii de plutoniu si cesiu sunt inca prezenti in concentratii surprinzator de mari.

„Mare parte din particulele radioactive sunt indepartate in primii cativa ani de dupa explozie, insa o fractiune tot ramane in stratosfera pentru cateva decenii, chiar sute sau mii de ani”, a explicat coordonatorul studiului Jose Corcho Alvarado, de la Institute of Radiation Physics din cadrul Lausanne University Hospital, din Elvetia.

Cu toate acestea, el a mai adaugat ca nivelurile nu sunt suficient de mari astfel incat sa expuna un risc serios pentru sanatatea umana.

O mahmureala radioactiva

In timpul Razboiului Rece, cand armele nucleare erau „la moda”, s-au realizat multe teste in lume. Initial, exploziile aruncau materiale in aer, iar oamenii de stiinta au crezut ca particulele radioactive vor romane in aer pentru o perioada limitata de timp.

In troposfera (cel mai de jos strat din atmosfera) izotopii sunt indepartati destul de rapid, deoarece se ataseaza de picaturile de ploaie sau de fulgi si sunt atrasi de gravitatie. Cu toate acestea, in stratosfera (stratul care se intinde de la 10, la 50 de kilometri de Pamant), oamenii de stiinta au descoperit ca unele particule devin captive.

„Concentratiile pe care le-am masurat noi erau cu 1.000 , chiar 1.500 mai mari in stratosfera decat in troposfera”, a declarat dr. Jose Corcho Alvarado.

Chiar daca masuratorile au fost realizat in Elvetia, ei se asteapta ca rezultatele sa fie aceleasi si in alte locuri din lume. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca materialul poate fi plimbat in atmosfera de evenimente natural precum eruptiile vulcanice.

De exemplu, in 2010, dupa ce a erupt vulcanul Eyjafjallajökull , din Islanda, nivelurile de plutoniu din stratul inferior al atmosferei a crescut.

Cercetatorii au mai explica ca efectele pe termen lung nu sunt foarte clare, nu considera ca ele ar putea fi periculoase pentru populatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *