Atmosfera tensionata la Conferinta de la Copenhaga, unde chiar si sigla provoaca divergente

Atmosfera este atat de tensionata la Bella Center, incat sigla in alb si albastru a Conferintei de la Copenhaga asupra modificarilor climatice, o planeta realizata din fire intretesute, aproape ca a provocat, miercuri, un incident diplomatic.logo-ul conferintei

China a estimat ca aceasta sigla era neadaptata, in masura in care aceasta mentioneaza COP 15, desemnand cea de a 15-a Conferinta a partilor la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra modificarilor climatice (UNFCC), si nu Protocolul de la Kyoto, care stabileste angajamente constrangatoare pentru tarile dezvoltate.

„Acest logo ma face sa nu ma simt in largul meu”, a declarat Su Wei, reprezentantul delegatiei chineze, in cadrul sedintei plenare.

„Acesta da impresia ca Protocolul de la Kyoto nu exista sau ca a disparut. Este necesar sa acordam o atentie deosebita acestui punct”, a adaugat el, exprimandu-si dorinta ca „viitoarele sigle” sa fie desenate cu mai multa atentie.

Incheiat in decembrie 1997 si intrat in vigoare in 2005, protocolul impune tarilor industrializate (cu exceptia Statelor Unite, care nu l-au ratificat niciodata) o reducere a emisiilor lor de gaze cu efect de sera.

Tarile in curs de dezvoltare, cu China si India in frunte, sunt foarte atasate de acest text, deoarece acesta marcheaza o „demarcatie clara” intre tarile din nord, care au o responsabilitate „istorica” in acumularea de CO2 in atmosfera, si restul planetei.

In opinia maltezului Michael Cutajar, care prezideaza unul dintre cele doua grupuri de lucru din cadrul conferintei, acest incident ilustreaza „nervozitatea” care domneste in cadrul conferintei.

„Exista multa nervozitate. Oamenii sunt intr-o stare de spirit in care micile simboluri, niste semnale mici, pot sa treaca inainte si sa devina probleme majore”, a declarat acesta.

Una dintre problemele centrale ale Conferintei de la Copenhaga (7-18 decembrie) este de a afla daca este necesara o a doua perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto sau daca este necesara crearea unui nou tratat, care sa includa si Statele Unite.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *