Atribuirea fondurilor de vanatoare, atacata in instanta

Atribuirea fondurilor de vanatoare, atacata in instanta

In urma atribuirii fondurilor de vantoare din acest an, Agentia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Cluj (AJVPS) este majoritara cu 26 de fonduri de vanatoare, alte 12 sunt impartite intre celelalte asociatii de proprietari, iar Directia Silvica a ramas cu un singur fond de vanatoare.

La vanatoare atribuirea fondurilor se face pe 10 ani. Gestionarii fondurilor de vanatoare ale judetului sunt: Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Cluj, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Somes Dej, Asociatia Diana Club Cluj, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Potaissa, Asociatia Club de Vanatoare Diana Cluj, Asociatia Vanatoreasca Artemis Cluj.

Potrivit legislatiei in vigoare atribuirea directa a fondurilor are loc catre asociatiilor care indeplinesc 51% din suprafata fondului de vanatoare. In urma atribuirii fondurilor din acest an, Agentia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Cluj (AJVPS) are 26 de fonduri de vanatoare in cele 5 cluburi: Cluj, Gherla, Dej, Campia Turzii, Huedin si se afla in litigiu cu Ministerul Mediului si Padurilor pentru urmatoarele fonduri: Aries, Somesul Mare si Sacalaia.

Dupa atribuirea fondurilor de vanatoare si a licitatiilor, numarul vanatorilor membrii ai AJVPS Cluj a ramas acelasi, potrivit directorului AJVPS Cluj, Marius Hosu. In total sunt 1.200 de vanatori membri ai AJVPS Cluj cu o cotizatie anuala de 1.600 de lei.

Directia Silvica mai are doar Baisoara

Directia Silvica Cluj a ramas cu un singur fond de vanatoare din cele 12 pe care le detinea pana anul trecut in urma ultimei atribuiri a fondurilor, cel de la Baisoara si inca doua fonduri in Parcul Natural din Muntii Apuseni, care sunt utilizate doar pentru cercetare.

“Am ramas cu un singur fond de vanatoare. Incet o sa fie exclusa vanatoarea din activitatea noastra. Am actionat in instanta modul de atribuire a fondurilor”, a declarat Ioan Morar, directorul Directiei Silvice Cluj-Napoca.

Daca anul trecut la vanatoarea de mistreti Directia Silvica a avut o cota pe sezon de 116 mistreti, pe acest sezon cota este de doar 20 de mistreti.

Sezonul mistretilor

Sezonul de vanatoare la mistreti s-a deschis la inceputul lunii august si dureaza pana in 15 februarie 2012. In aceasta perioada se organizeaza vanatoarea de mistreti mai ales in zonele unde recoltele au fost afectate. Vanatoarea de mistreti se practica in cadrul AJVPS pe fondurile din: Valea Ierii, Sanmartin, Gherla, Feleac, Gilau, Bobalna, Stolna, Floresti, unde este biotopul cel mai bun la mistreti.

“In jur de 20-30 de vanatori merg la fiecare actiune pe un fond. La mistreti se elibereaza autorizatie colectiva de grup mare, pe zile. Avem 407 mistreti pe tot sezonul. Actionam in zonele in care se produc pagube. Proprietarii au obligatia de-a asigura paza culturilor, noi ii sprijinim in diminuarea acestor pagube”, a explicat directorul AJVPS Cluj, Marius Hosu.

Pentru vanat mic fondurile de vantoare ale AJVPS Cluj sunt: Feiurdeni, Geaca, Catina, Triteni.
Din 15 august va incepe sezonul de vanatoare la porumbei gulerati si gugustiuci.

De la 1 septembrie incepe vanatoare la cerb, dar si la rate si gaste. Din 1 octombrie se deschide sezonul pentru fazan, iar la 1 noiembrie pentru iepure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *