Attila Korodi e cu p?durile la p?mânt. Consiliul de Administratie Romsilva e-n continuare ilegal
Anchetă Romsilva la Ocolul Silvic Livada: Gheorghe Bonat şi complicii au exploatat ilegal lemn de circa 100.000 de euro
Attila Korodi e cu padurile la pamant. Consiliul de Administratie Romsilva e-n continuare ilegal
Attila Korodi e cu padurile la pamant. Consiliul de Administratie Romsilva e-n continuare ilegal

In plin scandal al retrocedarilor, ministrul mediului si schimbarilor climatice, Attila Korodi, simuleaza ca este preocupat de soarta padurilor din tara noastra. In realitate, el nu vrea, si nici nu prea poate, din motive politice, sa se implice in activitatea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, unde manager general este Adam Craciunescu. Ca dovada, ieri, a avut loc sedinta Consiliului de Administratie al RNP, desi acesta functioneaza ilegal de aproape un an de zile conform OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Practic, Korodi putea suspenda sedinta de ieri de la RNP, mai ales ca pe ordinea de zi erau proiete patrimoniale, dar nu a facut-o. Din punct de vedere legal, sedinta de ieri nu putea avea loc pentru ca directorul general Adam Craciunescu se afla sub control judiciar in dosarul retrocedarilor ilegale unde este implicat liderul PSD, Viorel Hrebenciuc. Mai mult, Consiliul de Administratie are numai sase membri pentru ca Angela Maria Iancu- reprezentant al Departamentului pentru ape, paduri si piscicultura, a demisionat. Insa, noua propunere pentru inlocuirea membrului demisionar nu a fost acceptata de catre ministrului Attila Korodi si nici a directorului general Adam Craciunescu Ca atare, bordul administrativ de la Romsilva are sase membrii, iar OUG 109/2011 precizeaza foarte clar ca numarul membrilor din Consiliul de Administratie este 5 sau 7 membri.

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori actualul Consiliu de Administratie de la Romsilva functioneaza fara respectarea prevederilor legale stipulate de OUG 109/2013. Prin Ordinul ministrului mediului si schimbarilor climatic de la aceea vreme, Rovana Plumb (nr.2.968/19.12.2013) au fost numiti cei sapte membrii ai Consiliului de Administratie de la Romsilva- Adrian Pavel, Angela Maria Iancu,Ecaterina Kacso, Adam Craciunescu, Sorin Ciobanu, Gica Duta si Armand Chiriloiu. Astfel, Adrian Pavel a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie, iar Adam Craciunescu-manager general al Romsilva. Insa, bordul administrative al Romsilvei nu respecta prevederile OUG 109/2011. Potrivit articolului 5 din OUG109/2011, Consiliul de administratie este constituit din: „un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, licentiat in stiinte economice si cu experienta in domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel putin 5 ani”, „un reprezentant al autoritatii tutelare, cu experienta de cel putin 5 ani in domeniul de activitate al regiei autonome si/sau in activitatea de administrare de societati comerciale ori regii autonome”.

Totodata, in acest articol de lege se mai mentioneaza ca „3-5 persoane cu experienta in administrarea/ managementul unor regii autonome sau societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societati comerciale din sectorul privat”, iar „aceste persoane nu pot fi selectate din randul functionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autoritatii publice tutelare sau al altor institutii publice”. Dar, din cei sapte membri ai Consiliului de Administratie, de fapt acum sunt doar sase, patru sunt directori executivi numiti de catre Adam Craciunescu. Sorin Ciobanu si Armand Chiriloiu sunt directorii directiilor silvice Suceava si Arges numiti in mandatul lui Adam Craciunescu, iar Ecaterina Kacso este de multi ani directorul economic al Directiei Silvice Mures. Cel de al patrulea specialist in silvicultura din bordul RNP – Gica Duta este controversatul sef al Ocolului Silvic Focsani, omul baronului de Vrancea-Marian Oprisan, care in prezent se judeca cu Romsilva pentru retrocedarea a 1.400 ha de padure.

Practic, cei patru membri-Ciobanu, Kacso, Chiriloiu si Duta sunt pe posturi de executie la directiile lor, si ca atare, ei trebuie sa execute ce dispune Consiliul de Administratie, adica ce dispun tot ei. Practic, ei centreaza si tot ei dau cu capul, ceea ce este ilegal. Nu poti sa fi 30 de zile pe luna, sluga si o zi imparat. In realitate, ei vor face ce dispune Adam Craciunescu care ia si pus pe posturi, ca de nu vor fi de acord, imediat vor zbura din functie. Ministrul Attila Korodi cunoaste situatia de la Romsilva, dar refuza sa se implice pentru intrarea in legalitate a Consiliului de Administratie din motive politice, stiut fiind ca Adam Craciunescu are o foarte mare sustinere in PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here