ATTILA KORODI: GRADINA ZOOLOGICA DIN BUCURESTI NU SE INCHIDE

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat, joi, pentru Antena3, ca Gradina Zoologica de la Bucuresti nu se inchide. In perioada urmatoare se vor face investitii, pentru ca, pana in vara aceasta sa indeplineasca standardele stabilite de UE si sa obtina autorizatia de mediu pentru cel putin 5 ani.

Anuntul vine la scurt timp dupa declaratia data de Attila Korodi, potrivit careia o parte dintre gradinile zoologice din Romania ar putea fi inchise din cauza nerespectarii conditiilor minime de confort pentru animalele captive. Guvernul incearca, totusi, sa evite aceasta situatie si anunta ca va aloca, pana in 2012, 130 milioane de lei, pentru modernizarea unora dintre ele. O alta masura ce ar urma sa fie luata este interzicerea inmultirii speciilor in gradinile zoologice care nu mai pot functiona legal. In Romania sunt 41 de gradini zoologice, 28 administrate de autoritatile locale, iar celelalte sunt detinute de muzee de stiinte ale naturii sau de proprietari privati.

Ele sunt, insa, departe de indeplinirea normelor europene in domeniu, lucru recunoscut si de ministrul Mediului, Attila Korodi. Din suma de 130 milioane de lei care va fi alocata pentru modernizarea lor, 75% provin de la bugetul de stat, iar 25 de procente vor fi asigurate de catre autoritatile locale. 18 gradini zoologice ar urma sa fie inchise, iar cele aproape 10.000 de animalele de aici vor fi mutate in alte 14 locatii, care vor primi bani de la buget.

Printre acestea, gradinile zoologice din Oradea, Brasov, Timisoara, Craiova, Targu Mures, Slatina sau Rimnicu Valcea. Intr-o situatie mai dificila se gaseste si Gradina Zoologica Baneasa. Proiectele de constructie sau aplicarea pentru fonduri destinate refacerii unor zone ale gradinii sunt imposibil de realizat deoarece terenul nu se afla in proprietatea sau administrarea Gradinii.

Doua din sase hectare sunt revendicate, precum si spatiul din Comuna Chiajna, propus pentru constructia noului parc zoologic. Directorul Zoo Baneasa, Anca Oprea, spune ca parcul nu se va inchide, cel putin pentru moment, pentru ca are autorizatie de functionare pana in 2010, dar si pentru ca institutia respecta cerintele Ministerului Mediului, cuprinse in ordinul de ministru emis in decembrie 2007.

Ministrul mediului a vizitat joi gradina zoologica din Baneasa, pentru a vedea care sunt exact conditiile in care gradina isi desfasoara activitatea.

Conform informatiilor aparute in cotidianul Ziua, insa, Gradina Zoologica din Baneasa este foarte aproape de a fi transformata intr-o afacere imobiliara. Anuntul facut de ministrul mediului cum ca Parcul va fi inchis pentru ca nu respecta normele de functionare, ar ascunde, de fapt, o mana de ajutor pe care Attila Korodi o da unei firme maghiare de imobiliare.

Conform Ziua, firma ar fi cumparat deja terenul pe care se afla Restaurantul Privighetorilor si intentioneaza sa ridice un complex rezidential care va cuprinde si suprafata pe care se afla acum Gradina Zoologica.

Pe pagina de Internet a holdingului din care face parte firma Cordia este prezentat deja un amplu proiect imobiliar care se intinde si pe suprafata Parcului Zoo. Firma Cordia SRL din Cluj, este membra a unui mare holding din Ungaria.

Proiectul imobiliar de la Gradina Zoologica a fost demarat in 2004, cand un grup de investitori maghiari au obtinut terenul de langa Parc, pe care se afla Restaurantul Privighetorilor. Aceleasi persoane se ocupa, in numele a doua familii de romani stabilite in America, de retrocedarea a doua hectare din Gradina Zoologica.

Directorul Cordia din Ungaria, membra a aceluiasi holding, declara, potrivit cotidianului Ziua, ca, la sfarsitul primaverii acestui an vor incepe construirea a 118 vile de lux pe o suprafata de cinci hectare. Cordia Romania ar fi inregistrat peste o mie de solicitari din partea potentialilor cumparatori.

Se estimeaza ca proiectul va fi terminat pana la sfarsitul anului viitor, iar investitia va depasi 30 de milioane de euro. Responsabili pentru situatia in care se afla astazi Gradina Zoologica sunt si cei din Primaria Capitalei, care nu au solicitat fonduri de reabilitare a parcului, conform ziarului Ziua.

Primarul general Adriean Videanu sustine ca nu a putut face acest lucru din cauza situatiei juridice a suprafetei pe care se afla Gradina Zoologica, unde sunt revendicate doua hectare de teren.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *