Attila Korodi, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu. Ce s-a discutat

Attila Korodi, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu. Ce s-a discutat

Attila Korodi, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu. Ce s-a discutat

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a participat, la Atena, in perioada 13-14 mai, la Reuniunea Consiliului Informal de Mediu organizata de Grecia, in calitate de stat care detine Presedintia Consiliului UE.

Subiectele aflate pe agenda reuniunii au fost: ”Cresterea albastra” (Blue Growth)- oportunitati pentru o crestere durabila in domeniul marin si maritim, pregatirea segmentului ministerial din cadrul sesiunii de negocieri internationale in domeniul schimbarilor climatice care va avea loc la Bonn in luna iunie si noul cadru politic european pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030.

In alocutiunea privind cresterea durabila in domeniul marin si maritim, ministrul Attila Korodi a subliniat faptul ca: „pentru Marea Neagra, in mod special, avem nevoie de mai multe studii pentru a avea o viziune clara in ceea ce priveste stadiul actual si pentru a intelege interactiunile complexe dintre ecosistemul marin si schimbarile antropice, ambele cauzate de activitatile desfasurate pe mare sau pe uscat. Asa cum a fost mentionat si in declaratia Comisiei Europene pentru implementarea Directivei privind Strategia Cadru Marina, inca mai avem de lucru pentru a identifica tintele de mediu adecvate. In plus, ne dorim ca Uniunea Europeana sa devina parte integrata a Conventiei privind protectia Marii Negre impotriva poluarii”.

Referitor la sesiunea de negocieri internationale care va avea loc la Bonn, ministerul roman al mediului si schimbarilor climatice a propus evidentierea faptului ca UE si statele sale membre sunt printre putinele state parti care si-au asumat angajamente obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, cu perspective puternice de atingere si chiar depasire a acestora. Cu toate acestea, angajamentele unilaterale ale UE nu pot garanta succesul deplin al negocierilor internationale, daca exemplul nu este urmat si de alti actori internationali importanti.


Un subiect substantial al reuniunii a fost noul cadru politic european pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030.

Avand in vedere importanta subiectului, ministrii din Statele Visegrad plus Romania si Bulgaria s-au reunit in dimineata Consiliului, au agreat si prezentat un Document de pozitie cu privire la elementele esentiale pentru un nou cadru politic european pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030.

Totodata, Romania a evidentiat faptul ca ”este important ca repartizarea sarcinilor/contributiilor Statelor Membre la o tinta pentru anul 2030 sa se faca pe baza unui set echilibrat de criterii pentru a asigura o repartizare corecta a costurilor pentru fiecare Stat Membru. Trebuie avute in vedere specificul si particularitatile fiecarui Stat Membru, nivelul de dezvoltare si decalajele macroeconomice existente intre Statele Membre si fezabilitatea, in termeni de suportabilitate a costurilor si investitiilor necesare pentru atingerea respectivelor obiective.”

In cadrul Consiliului Informal de Mediu, ministrul Attila Korodi a avut o intrevedere bilaterala cu omologul britanic, Eduard Davey, in cadrul careia au fost abordate aspecte privind schimbarile climatice.16 Mai 2014 - Sursa: rNews.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016